Poliki wołowe duszone z jarzynami, podane z pieczonym burakiem i kaszą pęczak
Polikom wołowym wspaniałego aromatu nadają zioła, takie jak: jałowiec, tymianek, rozmaryn, a także grzyby, owoce lasu oraz czerwone, wytrawne wino.

Składniki
Marynata
-
Marchew 150.0 g
-
Seler 150.0 g
-
Pietruszka 150.0 g
-
Czosnek 30.0 g
-
Ocet sherry 50.0 ml
-
Trawa żubrowa 1.0 cu
-
Sól, pieprz, goździki do smaku
Przygotowanie mięsa
-
Poliki wołowe oczyszczone 2.7 kg
-
Rama Culinesse Profi 0,9 l 50.0 ml
-
Knorr Professional Redukcja wołowa do sosów 0,8 kg 50.0 g
-
Woda 3.0 l
Sos
-
Cebula czerwona 100.0 g
-
Rama Culinesse Profi 0,9 l 20.0 ml
-
Wywar od duszenia polików
-
Konfitura z jeżyn 100.0 g
-
Masło 50.0 g
-
Sól, pieprz do smaku
Dodatki
-
Kasza pęczak 400.0 g
-
Buraki surowe 1.0 kg
-
Marynata
Wszystkie składniki marynaty połącz ze sobą i dodaj do niej obrane w całości warzywa. -
Przygotowanie mięsa
Oczyszczone poliki pozostaw w marynacie 12 godzin. Następnie mięso obsmaż na Ramie Culinesse i przełóż do szybkowaru. Dodaj warzywa z marynaty, Redukcję wołową i zalej wodą. Gotuj w szybkowarze przez 1,5 godziny. -
Sos
W rondlu zeszklij czerwoną cebulę, podlej wywarem powstałym podczas duszenia mięsa i zredukuj do konsystencji sosu. Dodaj konfiturę z jeżyn. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut. Przetrzyj przez sito i dodaj schłodzone masło. Sos dopraw do smaku solą i pieprzem. -
Dodatki
Ugotuj kaszę pęczak, odcedź, dodaj masło i wyporcjuj.Umyte buraki zawiń w folię aluminiową i upiecz w piecu do miękkości. a następnie pokrój w plasterki.Poliki podawaj z aromatycznym sosem oraz pieczonym burakiem i kaszą pęczak