Policzki wieprzowe z gratin ziemniaczanym i warzywami
Pomysł na danie do karty menu jak i na danie bufetowe. Dodając pasty truflowej nadasz potrawie większej wykwintności.

Składniki
Policzki wieprzowe z gratin ziemniaczanym i warzywami
Wylicz koszt tego dania tutaj
Ilość porcji
−
+
Cena dania w menu
Całkowity koszt składników
zł0.0
Koszt jednej porcji
Koszt składników (w %)
Etykieta składnika
Nazwa
Cena w zł
Ilość
% food cost składnika
Koszt całkowity
Marynowanie:
Knorr Professional Marynata do wieprzowiny 0,75 kg
/g
20.0 g
0%

Hellmann's Majonez do dekoracji 3 l
/g
50.0 g
0%

Musztarda
/g
20.0 g
0%
Policzki wieprzowe
/szt.
20.0 szt.
0%
Duszenie policzków:
Rama Culinesse Profi 0,9 l
/ml
30.0 ml
0%
Cebula
/g
100.0 g
0%
Marchew
/g
100.0 g
0%
Pietruszka, korzeń
/g
50.0 g
0%
Seler
/g
50.0 g
0%
Czosnek
/ząbki
3.0 ząbki
0%
Porto
/ml
200.0 ml
0%
Knorr Professional Redukcja wołowa do sosów 0,8 kg
/g
80.0 g
0%
Knorr Professional Esencja bulionu warzywnego 1 l
/ml
20.0 ml
0%

Bez laktozy
Produkt bezglutenowy
Woda
/ml
2000.0 ml
0%
Masło
/g
40.0 g
0%
Pasta truflowa
/g
10.0 g
0%
Pieprz Czarny Do Smaku
/
0.0
0%
Gratin ziemniaczane:
Cebula (piórka)
/g
100.0 g
0%
Ziemniaki obrane (cienkie plastry)
/g
1300.0 g
0%
"Śmietanka" roślinna 30%
/ml
400.0 ml
0%
Gałka Muszkatołowa Do Smaku
/
0.0
0%
Sól Do Smaku
/
0.0
0%
Dodatki:
Mała marchewka
/szt.
20.0 szt.
0%
Brukselka
/szt.
10.0 szt.
0%
Cukinia baby, przekrojona wzdłuż
/szt.
10.0 szt.
0%
Cebulki koktajlowe
/szt.
20.0 szt.
0%
Nazwa składnika
/
Uwaga: Wskazane ceny bazują na hurtowych cenach rynkowych. Mogą się wahać w zależności od zmian sezonowych oraz podaży. Unilever Food Solutions nie ponosi odpowiedzialności za żadne odstępstwa.
Marynowanie:
-
Musztarda 20.0 g
-
Policzki wieprzowe 20.0 szt.
Duszenie policzków:
-
Rama Culinesse Profi 0,9 l 30.0 ml
-
Cebula 100.0 g
-
Marchew 100.0 g
-
Pietruszka, korzeń 50.0 g
-
Seler 50.0 g
-
Czosnek 3.0 ząbki
-
Porto 200.0 ml
-
Knorr Professional Redukcja wołowa do sosów 0,8 kg 80.0 g
-
Woda 2000.0 ml
-
Masło 40.0 g
-
Pasta truflowa 10.0 g
-
Pieprz Czarny Do Smaku
Gratin ziemniaczane:
-
Cebula (piórka) 100.0 g
-
Ziemniaki obrane (cienkie plastry) 1300.0 g
-
"Śmietanka" roślinna 30% 400.0 ml
-
Gałka Muszkatołowa Do Smaku
-
Sól Do Smaku
Dodatki:
-
Mała marchewka 20.0 szt.
-
Brukselka 10.0 szt.
-
Cukinia baby, przekrojona wzdłuż 10.0 szt.
-
Cebulki koktajlowe 20.0 szt.
-
Marynowanie:
- Z policzków zdejmij grubszą część błony.
- Składniki marynaty wymieszaj i natrzyj tym policzki, odstaw na minimum 2 godziny
-
Duszenie policzków:
- Następnie obsmaż ze wszystkich stron, włóż do gastronormy.
- Warzywa pokrój na średnie kawałki i zasmaż na patelni od obsmażania policzków, zdeglasuj Porto i przełóż do policzków.
- Następnie w gorącej wodzie wymieszaj Redukcje i Esencje warzywną, zalej policzki, przykryj i włóż do pieca, duś pod przykryciem do miękkości w temperaturze 130 – 140ᴼC.
- Gdy policzki będą miękkie wyjmij z sosu.
- Sos przecedź i redukuj do uzyskania właściwej konsystencji.
- Na koniec dodaj pastę truflową i pokrojone masło, mieszaj do połączenia, dopraw pieprzem.
- Policzki przełóż do sosu.
-
Gratin ziemniaczane:
- Na maśle zeszklij cebulę, dodaj ziemniaki i chwilę zasmażaj, dodaj Ramę Cremefine i przyprawy.
- Całość chwilę gotuj i przełóż na G/normę wyłożoną pergaminem.
- Zapiekaj w temperaturze 150⁰C przez około 50 minut.
-
Dodatki:
- Brukselkę rozłóż na liście i zblanszuj.
- Pozostałe warzywa również zblanszuj i zeszklij doprawiając do smaku.
-
Podanie:
- Policzki układaj na talerzu z przygotowanymi składnikami.