Policzki wieprzowe w sosie velouté z bobem i sakiewkami
Do przygotowania policzków zalecamy użyć garnka ciśnieniowego. Umożliwi on szybkie gotowanie w niewielkiej ilości wywaru, który następnie możesz wykorzystać do przyrządzenia intensywnego sosu.

Składniki
Wywar/policzki
-
Woda 2 l
-
Marchew, pokrojona 100 g
-
Pietruszka, pokrojona 100 g
-
Liść laurowy 3 szt
-
Ziele angielskie 5 szt
-
Policzki wieprzowe 2 kg
Sos veloute
-
Masło 50 g
-
Mąka 50 g
-
Wywar od gotowania policzków 500 ml
-
Śmietanka 30% 100 ml
-
Sól do smaku
Bób
-
Bób łuskany (ugotowany) 600 g
-
Masło 30 g
-
Mięta świeża 10 g
Podanie
-
Sakiewki z ricottą i rukolą 800 g
-
Cebula czerwona, piklowna 150 g
-
Kiełki groszku
Przygotowanie
-
Wywar/policzki
- Z podanych składników przygotuj wywar i ugotuj w nim policzki.
-
Sos veloute
- Z masła i mąki przygotuj jasną zasmażkę, rozprowadź ją wywarem z gotowania policzków i gotuj około 2 minut.
- Następnie wlej śmietankę, wymieszaj i dopraw do smaku.
-
Bób
- Do rozpuszczonego masła dodaj bób, miętę i Esencję bulionu warzywnego.
- Podgrzej i odstaw.
-
Podanie
- Sakiewki ugotuj w osolonej wodzie, ułóż na talerzu z policzkami polanymi sosem, bobem, piklowaną cebulą i kiełkami groszku.