Policzki wieprzowe podane w kremowym sosie dijonnaise z gnocchi i zielonymi warzywami
Klasyczne poliki podaje się przeważnie z ciemnym sosem własnym. Jako ciekawe urozmaicenie, proponujemy jasny sos kremowy. Dzięki zastosowaniu w nim dwóch rodzajów musztardy (kremowej oraz tej z całymi ziarnami gorczycy) sos ma oryginalny smak i ciekawą strukturę.

Składniki
Policzki wieprzowe podane w kremowym sosie dijonnaise z gnocchi i zielonymi warzywami
Wylicz koszt tego dania tutaj
Ilość porcji
−
+
Cena dania w menu
Całkowity koszt składników
zł0.0
Koszt jednej porcji
Koszt składników (w %)
Etykieta składnika
Nazwa
Cena w zł
Ilość
% food cost składnika
Koszt całkowity
Mięso
Policzki wieprzowe
/kg
1.7 kg
0%
Sól
/g
30.0 g
0%
Cukier
/g
10.0 g
0%
Woda
/l
2.5 l
0%
Wywar
Woda
/l
2.0 l
0%
Cebula
/g
100.0 g
0%
Marchew
/g
80.0 g
0%
Pietruszka
/g
50.0 g
0%
Seler
/g
50.0 g
0%
Ziele angielskie
/cu
5.0 cu
0%
Liść laurowy
/cu
3.0 cu
0%
Sos dijonnaise
Wywar od gotowania mięsa
/l
1.0 l
0%
Musztarda Dijon
/g
130.0 g
0%
Musztarda z gorczycą
/g
80.0 g
0%
Rama Cremefine Profi do zup i sosów (15%) 1 l
/ml
100.0 ml
0%
Sól, Cukier Do Smaku
/
0.0
0%
Podanie
Gnocchi
/kg
1.8 kg
0%
Bukiet zielonych warzyw (brokuł, cukinia, groszek)
/kg
2.0 kg
0%
Nazwa składnika
/
Uwaga: Wskazane ceny bazują na hurtowych cenach rynkowych. Mogą się wahać w zależności od zmian sezonowych oraz podaży. Unilever Food Solutions nie ponosi odpowiedzialności za żadne odstępstwa.
Mięso
-
Policzki wieprzowe 1.7 kg
-
Sól 30.0 g
-
Cukier 10.0 g
-
Woda 2.5 l
Wywar
-
Woda 2.0 l
-
Cebula 100.0 g
-
Marchew 80.0 g
-
Pietruszka 50.0 g
-
Seler 50.0 g
-
Ziele angielskie 5.0 cu
-
Liść laurowy 3.0 cu
Sos dijonnaise
-
Wywar od gotowania mięsa 1.0 l
-
Musztarda Dijon 130.0 g
-
Musztarda z gorczycą 80.0 g
-
Rama Cremefine Profi do zup i sosów (15%) 1 l 100.0 ml
-
Sól, Cukier Do Smaku
Podanie
-
Gnocchi 1.8 kg
-
Bukiet zielonych warzyw (brokuł, cukinia, groszek) 2.0 kg
-
Mięso
- Oczyszczone policzki wieprzowe zamarynuj w solance na minimum 12 godzin. Następnie opłucz je z solanki.
-
Wywar
- Ugotuj wywar warzywny, włóż do niego policzki i gotuj na wolnym ogniu do miękkości.
- Ugotowane policzki wyjmij z wywaru i odstaw.
-
Sos dijonnaise
- Wywar przecedź, połącz z Sosem białym i pozostałymi składnikami. Gotuj przez chwilę i dopraw do smaku.
-
Podanie
- Policzki wieprzowe podawaj w kremowym sosie dijonnaise z gnocchi i zielonymi warzywami.