Polędwica z jelenia z plackami z kiszoną kapustą i sosem z czarnej porzeczki
Polędwica z jelenia lubi kwaśne marynaty, najlepiej z dodatkiem wina. Po wyjęciu z pieca odstaw mięso w ciepłe miejsce na kilka minut, aby odpoczęło, następnie wyporcjuj - dzięki temu mięso zachowa swoje soki. Danie dopełni odpowiedni sos – proponujemy słodką nutę smakową na bazie czarnych porzeczek.

Składniki
Polędwica z jelenia z plackami z kiszoną kapustą i sosem z czarnej porzeczki
Wylicz koszt tego dania tutaj
Ilość porcji
−
+
Cena dania w menu
Całkowity koszt składników
zł0.0
Koszt jednej porcji
Koszt składników (w %)
Etykieta składnika
Nazwa
Cena w zł
Ilość
% food cost składnika
Koszt całkowity
Mięso
Jeleń, polędwica
/kg
1.5 kg
0%
Knorr Professional Primerba tymiankowa 0,34 kg
/g
20.0 g
0%

Bez laktozy
Produkt bezglutenowy
Czerwone wino wytrawne
/ml
200.0 ml
0%
Pieprz czarny
/g
2.0 g
0%
Sól Do Smaku
/
0.0
0%
Olej
/ml
60.0 ml
0%
Placki
Kapusta kiszona
/g
200.0 g
0%
Woda
/l
1.4 l
0%
Jaja
/cu
2.0 cu
0%
Knorr Placki ziemniaczane 1,5 kg
/g
500.0 g
0%

Olej
/ml
200.0 ml
0%
Sos z czarnej porzeczki
Cukier
/g
30.0 g
0%
Czerwone wino wytrawne
/ml
100.0 ml
0%
Porzeczka czarna
/g
100.0 g
0%
Woda
/ml
500.0 ml
0%
Sos pieczeniowy w paście Knorr 1,2 kg
/g
40.0 g
0%

Warzywa
Buraki surowe
/g
500.0 g
0%
Sól, Pieprz Do Smaku
/
0.0
0%
Olej Do Pieczenia
/
0.0
0%
Miód
/g
50.0 g
0%
Brukselka
/g
600.0 g
0%
Masło
/g
50.0 g
0%
Nazwa składnika
/
Uwaga: Wskazane ceny bazują na hurtowych cenach rynkowych. Mogą się wahać w zależności od zmian sezonowych oraz podaży. Unilever Food Solutions nie ponosi odpowiedzialności za żadne odstępstwa.
Mięso
-
Jeleń, polędwica 1.5 kg
-
Czerwone wino wytrawne 200.0 ml
-
Pieprz czarny 2.0 g
-
Sól Do Smaku
-
Olej 60.0 ml
Placki
-
Kapusta kiszona 200.0 g
-
Woda 1.4 l
-
Jaja 2.0 cu
-
Olej 200.0 ml
Sos z czarnej porzeczki
-
Cukier 30.0 g
-
Czerwone wino wytrawne 100.0 ml
-
Porzeczka czarna 100.0 g
-
Woda 500.0 ml
Warzywa
-
Buraki surowe 500.0 g
-
Sól, Pieprz Do Smaku
-
Olej Do Pieczenia
-
Miód 50.0 g
-
Brukselka 600.0 g
-
Masło 50.0 g
-
Mięso
- Polędwicę zamarynuj w przyprawach i winie, odstaw na 24 godziny do lodówki.
- Mięso obsmaż na gorącym oleju z obu stron, przełóż do pieca i piecz w temperaturze 135°C przez 15 minut.
-
Placki
- Kapustę wypłucz i pokrój.
- Do wody wbij jajka i wymieszaj. Następnie wsyp placki ziemniaczane, wymieszaj, dodaj kapustę i wszystko razem połącz.
- Usmaż małe placki na oleju.
-
Sos z czarnej porzeczki
- Cukier skarmelizuj na patelni, zalej winem i zredukuj.
- Dodaj porzeczkę, wodę i sos pieczeniowy.
- Całość doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na małym ogniu przez kilka minut.
-
Warzywa
- Buraki posyp solą i pieprzem, owiń w folię aluminiową posmarowaną olejem i piecz do miękkości. Pokrój w grubą kostkę i zasmaż na patelni z dodatkiem miodu.
- Oczyszczoną brukselkę ugotuj do 3 miękkości w wodzie z solą i cukrem, a następnie obsmaż na maśle.
-
Sposób podania
- Polędwicę pokrój w plastry o grubości 1 cm. Podawaj z plackami oraz sosem z czarnej porzeczki, w towarzystwie brukselki i pieczonego buraka.