Polędwica z jelenia z plackami z kiszoną kapustą i sosem z czarnej porzeczki
Polędwica z jelenia lubi kwaśne marynaty, najlepiej z dodatkiem wina. Po wyjęciu z pieca odstaw mięso w ciepłe miejsce na kilka minut, aby odpoczęło, następnie wyporcjuj - dzięki temu mięso zachowa swoje soki. Danie dopełni odpowiedni sos – proponujemy słodką nutę smakową na bazie czarnych porzeczek.

Składniki
Mięso
-
Jeleń, polędwica 1.5 kg
-
Czerwone wino wytrawne 200.0 ml
-
Pieprz czarny 2.0 g
-
Sól do smaku
-
Olej 60.0 ml
Placki
-
Kapusta kiszona 200.0 g
-
Woda 1.4 l
-
Jaja 2.0 cu
-
Olej 200.0 ml
Sos z czarnej porzeczki
-
Cukier 30.0 g
-
Czerwone wino wytrawne 100.0 ml
-
Porzeczka czarna 100.0 g
-
Woda 500.0 ml
-
Knorr Professional Redukcja wołowa do sosów 0,8 kg 40.0 g
Warzywa
-
Buraki surowe 500.0 g
-
Sól, pieprz do smaku
-
Olej do pieczenia
-
Miód 50.0 g
-
Brukselka 600.0 g
-
Masło 50.0 g
-
Mięso
- Polędwicę zamarynuj w przyprawach i winie, odstaw na 24 godziny do lodówki.
- Mięso obsmaż na gorącym oleju z obu stron, przełóż do pieca i piecz w temperaturze 135°C przez 15 minut.
-
Placki
- Kapustę wypłucz i pokrój.
- Do wody wbij jajka i wymieszaj. Następnie wsyp placki ziemniaczane, wymieszaj, dodaj kapustę i wszystko razem połącz.
- Usmaż małe placki na oleju.
-
Sos z czarnej porzeczki
- Cukier skarmelizuj na patelni, zalej winem i zredukuj.
- Dodaj porzeczkę, wodę i Redukcję wołową.
- Całość doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na małym ogniu przez kilka minut.
-
Warzywa
- Buraki posyp solą i pieprzem, owiń w folię aluminiową posmarowaną olejem i piecz do miękkości. Pokrój w grubą kostkę i zasmaż na patelni z dodatkiem miodu.
- Oczyszczoną brukselkę ugotuj do 3 miękkości w wodzie z solą i cukrem, a następnie obsmaż na maśle.
-
Sposób podania
- Polędwicę pokrój w plastry o grubości 1 cm. Podawaj z plackami oraz sosem z czarnej porzeczki, w towarzystwie brukselki i pieczonego buraka.