+

Ciasto:

  • Woda 0.82 l
  • Mleko 240 ml
  • Sól 9 g
  • Drożdże świeże 16 g
  • Mąka pszenna typ„0” 1.8 kg
  • Oliwa 100 ml

Sos boloński:

Pizza:

  1. Ciasto:

    • Zmiksuj wodę z mlekiem, solą i drożdżami. Przelej do dzieży miksera, wsyp mąkę dodaj połowę oliwy i mieszaj do całkowitego połączenia składników. Wlej pozostałą oliwę i mieszaj jeszcze przez 8 minut. Ciasto podziel na 10 porcji, uformuj kulki, przykryj wilgotnym ręcznikiem i odstaw do lodówki na minimum 12 godzin.
    • Ciasto wyjmij z lodówki na godzinę przed formowaniem pizzy.
  2. Sos boloński:

    • "Jak Mielone” zalej zimną wodą, dodaj posiekany czosnek i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut. Dodaj Tomato Pronto, oregano, bazylę, sól i pieprz. Gotuj przez kolejne 15 minut.
  3. Pizza:

    • Z ciasta uformuj pizzę, posmaruj sosem bolońskim, posyp serem, pokrojonymi „Jak Kiełbaski” i cebulą. Upiecz w piecu. Gotową pizzę możesz skropić oliwą.