Pizza wegetariańska - Wiejska

Składniki
Ciasto:
-
Mąka pszenna typ„0” 1650 g
-
Woda z lodem 700 ml
-
Mleko 200 ml
-
Oliwa z oliwek 100 ml
-
Drożdże świeże 14 g
-
Sól 45 g
Dodatki:
-
Olej 30 ml
-
Ser Mozarella wegańska 1200 g
Formowanie i pieczenie:
-
Cebula, plastry lub pióra 300 g
Podanie:
-
Pieprz czarny świeżo grubo mielony 5 g
-
Oregano 5 g
-
Oliwa z oliwek 200 ml
-
Ciasto:
- W wodzie z lodem i zimnym mlekiem zmiksuj drożdże, dodaj mąkę wymieszaną z solą i wyrabiaj.
- Następnie dodaj oliwę i wyrabiaj około 20 - 25 minut aż ciasto będzie konsystencji i miękkości (poduszki ucha człowieka).
- Ciasto przykryj i odstaw na godzinę, następnie podziel na 10 porcje o wadze około 270 gramów.
- Uformuj kulki, przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki na kilkanaście godzin (kulki ciasta po uformowaniu można zamrozić).
-
Dodatki:
- Rozmrożonego „Jak kurczaka”TVB pokrój na mniejsze kawałki, wymieszaj z Przyprawą do kurczaka i olejem.
- Klopsiki przekrój na połówki.
- „Jak Kiełbaski” TVB pokrój w plastry po skosie.
-
Formowanie i pieczenie:
- Z ciasta uformuj placek o średnicy około 32 cm.
- Rozłóż porcje sosu do pizzy równo po całym placku, posyp serem, rozłóż pieczarki, Jak kurczaka TVB, poprzekrawane na pół Jak Klopsiki TVB i Jak Kiełbaski TVB, na koniec posyp cebulą.
- Pizzę wstaw do nagrzanego pieca do pizzy o temperaturze blisko 320 - 350°C i piecz około 3 - 4 minuty.
-
Podanie:
- Po wyjęciu pokrój na 8 części, skrop oliwą z oliwek i posyp oregano oraz świeżo mielonym pieprzem.