Pizza wegańska – Chili con carne

Składniki
Pizza wegańska – Chili con carne
Wylicz koszt tego dania tutaj
Ilość porcji
−
+
Cena dania w menu
Całkowity koszt składników
zł0.0
Koszt jednej porcji
Koszt składników (w %)
Etykieta składnika
Nazwa
Cena w zł
Ilość
% food cost składnika
Koszt całkowity
Ciasto:
Mąka pszenna typ„0”
/g
1650.0 g
0%
Woda z lodem
/ml
900.0 ml
0%
Oliwa z oliwek
/ml
100.0 ml
0%
Drożdże świeże
/g
14.0 g
0%
Sól
/g
45.0 g
0%
Dodatki (Chili con carne):
The Vegetarian Butcher Jak Mielone (No Mince) 2 kg
/g
600.0 g
0%

Cebula, kostka
/g
200.0 g
0%
Czosnek, posiekany
/g
30.0 g
0%
Oliwa
/ml
40.0 ml
0%
Woda
/ml
1500.0 ml
0%
Ziele angielskie, rozgniecione
/szt.
10.0 szt.
0%
Kmin rzymski
/g
5.0 g
0%
Papryka wędzona
/g
2.0 g
0%
Płatki chili, suszone
/g
2.0 g
0%
Kolendra mielona
/g
3.0 g
0%
Sól
/do smaku
0.0 do smaku
0%
Zielona papryka, średnia kostka
/g
250.0 g
0%
Fasola czarna, konserwowa
/g
200.0 g
0%
Formowanie i pieczenie:
Passata przetarte pomidory Knorr Professional 10kg
/g
800.0 g
0%

Ser Mozarella wegańska
/g
1200.0 g
0%
Jalapeno konserwowe plasterki
/g
400.0 g
0%
Cebula, plastry lub pióra
/g
400.0 g
0%
Podanie:
Pieprz czarny świeżo grubo mielony
/g
5.0 g
0%
Nachosy
/g
250.0 g
0%
Kolendra
/g
30.0 g
0%
Nazwa składnika
/
Uwaga: Wskazane ceny bazują na hurtowych cenach rynkowych. Mogą się wahać w zależności od zmian sezonowych oraz podaży. Unilever Food Solutions nie ponosi odpowiedzialności za żadne odstępstwa.
Ciasto:
-
Mąka pszenna typ„0” 1650.0 g
-
Woda z lodem 900.0 ml
-
Oliwa z oliwek 100.0 ml
-
Drożdże świeże 14.0 g
-
Sól 45.0 g
Dodatki (Chili con carne):
-
Cebula, kostka 200.0 g
-
Czosnek, posiekany 30.0 g
-
Oliwa 40.0 ml
-
Woda 1500.0 ml
-
Ziele angielskie, rozgniecione 10.0 szt.
-
Kmin rzymski 5.0 g
-
Papryka wędzona 2.0 g
-
Płatki chili, suszone 2.0 g
-
Kolendra mielona 3.0 g
-
Sól
-
Zielona papryka, średnia kostka 250.0 g
-
Fasola czarna, konserwowa 200.0 g
Formowanie i pieczenie:
-
Ser Mozarella wegańska 1200.0 g
-
Jalapeno konserwowe plasterki 400.0 g
-
Cebula, plastry lub pióra 400.0 g
Podanie:
-
Pieprz czarny świeżo grubo mielony 5.0 g
-
Nachosy 250.0 g
-
Kolendra 30.0 g
-
Ciasto:
- W wodzie z lodem zmiksuj drożdże, dodaj mąkę wymieszaną z solą i wyrabiaj.
- Następnie dodaj oliwę i wyrabiaj około 20 - 25 minut aż ciasto będzie konsystencji i miękkości (poduszki ucha człowieka).
- Ciasto przykryj i odstaw na godzinę, następnie podziel na 10 porcje o wadze około 270 gramów.
- Uformuj kulki, przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki na kilkanaście godzin (kulki ciasta po uformowaniu można zamrozić).
-
Dodatki (Chili con carne):
- Na oliwie zasmaż cebulę z czosnkiem, dodaj „Jak Mielone” wymieszaj wlej wodę, dodaj kmin rzymski, ziele angielskie, paprykę wędzoną, płatki chili i kolendre.
- Całość gotuj na wolnym ogniu do odparowania prawie całego płynu.
- Następnie dodaj paprykę i odsączoną fasolą, całość wymieszaj, krótko podgrzewaj, odstaw i dopraw do smaku.
-
Formowanie i pieczenie:
- Z ciasta uformuj placek o średnicy około 32 cm.
- Rozłóż porcje sosu do pizzy równo po całym placku, posyp serem, rozłóż chili con carne, jalapeno i cebulę.
- Pizzę wstaw do nagrzanego pieca do pizzy o temperaturze blisko 320 - 350°C i piecz około 3 - 4 minuty.
-
Podanie:
- Po wyjęciu pokrój na 8 części, posyp świeżo mielonym pieprzem, nachosami i kolendrą.
-
Pieczenie w piecu konwekcyjnym
- Uformowany placek rozłóż na okrągłej siatce do pizzy, rozłóż składniki i wstaw do nagrzanego do temperatury 280 - 300°C pieca z minimalnym lub częściowym nawiewem.
- Czas pieczenia uzależniony jest od stopnia wilgotności składników.