+

Ciasto:

  • Mąka pszenna typ„0” 1650 g
  • Woda z lodem 900 ml
  • Oliwa z oliwek 100 ml
  • Drożdże świeże 14 g
  • Sól 45 g

Dodatki (Chili con carne):

Formowanie i pieczenie:

Podanie:

  • Pieprz czarny świeżo grubo mielony 5 g
  • Nachosy 250 g
  • Kolendra 30 g
  1. Ciasto:

    • W wodzie z lodem zmiksuj drożdże, dodaj mąkę wymieszaną z solą i wyrabiaj.
    • Następnie dodaj oliwę i wyrabiaj około 20 - 25 minut aż ciasto będzie konsystencji i miękkości (poduszki ucha człowieka).
    • Ciasto przykryj i odstaw na godzinę, następnie podziel na 10 porcje o wadze około 270 gramów.
    • Uformuj kulki, przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki na kilkanaście godzin (kulki ciasta po uformowaniu można zamrozić).
  2. Dodatki (Chili con carne):

    • Na oliwie zasmaż cebulę z czosnkiem, dodaj „Jak Mielone” wymieszaj wlej wodę, dodaj kmin rzymski, ziele angielskie, paprykę wędzoną, płatki chili i kolendre.
    • Całość gotuj na wolnym ogniu do odparowania prawie całego płynu.
    • Następnie dodaj paprykę i odsączoną fasolą, całość wymieszaj, krótko podgrzewaj, odstaw i dopraw do smaku.
  3. Formowanie i pieczenie:

    • Z ciasta uformuj placek o średnicy około 32 cm.
    • Rozłóż porcje sosu do pizzy równo po całym placku, posyp serem, rozłóż chili con carne, jalapeno i cebulę.
    • Pizzę wstaw do nagrzanego pieca do pizzy o temperaturze blisko 320 - 350°C i piecz około 3 - 4 minuty.
  4. Podanie:

    • Po wyjęciu pokrój na 8 części, posyp świeżo mielonym pieprzem, nachosami i kolendrą.
  5. Pieczenie w piecu konwekcyjnym

    • Uformowany placek rozłóż na okrągłej siatce do pizzy, rozłóż składniki i wstaw do nagrzanego do temperatury 280 - 300°C pieca z minimalnym lub częściowym nawiewem.
    • Czas pieczenia uzależniony jest od stopnia wilgotności składników.