Pizza wegańska - Bolognese

Składniki
Ciasto:
-
Mąka pszenna typ„0” 1650 g
-
Woda z lodem 900 ml
-
Oliwa z oliwek 100 ml
-
Drożdże świeże 14 g
-
Sól 45 g
Dodatki:
-
Czosnek, posiekany 10 g
-
Marchew, zmielona na grubych oczkach 300 g
-
Cebula, plastry lub pióra 300 g
-
Pieprz czarny świeżo grubo mielony 5 g
-
Oliwa 50 ml
-
Woda 1200 ml
-
Oregano suszone 2 g
-
Bazylia suszona 2 g
-
Tymianek suszony 1 g
Formowanie i pieczenie:
-
Ser Mozarella wegańska 1200 g
-
Sos bolognese, receptura poniżej 1800 g
-
Pieczarki, pokrojone w plasterki 400 g
-
Cebula, plastry lub pióra
Podanie:
-
Bazylia suszona
-
Pieprz czarny
-
Oliwa z oliwek 400 ml
-
Ciasto:
- W wodzie z lodem zmiksuj drożdże, dodaj mąkę wymieszaną z solą i wyrabiaj.
- Następnie dodaj oliwę i wyrabiaj około 20 - 25 minut aż ciasto będzie konsystencji i miękkości (poduszki ucha człowieka).
- Ciasto przykryj i odstaw na godzinę, następnie podziel na 10 porcje o wadze około 270 gramów.
- Uformuj kulki, przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki na kilkanaście godzin (kulki ciasta po uformowaniu można zamrozić).
-
Dodatki:
- Cebulę zeszklij z czosnkiem, wsyp „Jak mielone TVB” i krótko zasmażaj.
- Następnie dodaj marchew i seler oraz zioła i przyprawy, ponownie krótko zasmażaj.
- Dodaj Sos pomidorowy do pizzy, chwilę zasmażaj, wlej wodę i gotuj na wolnym ogniu około godzinę.
- W trakcie gotowania doprawiaj do smaku
- Gotuj na wolnym ogniu do uzyskania gęstej konsystencji.
-
Formowanie i pieczenie:
- Z ciasta uformuj placek o średnicy około 32 cm.
- Rozłóż porcje sosu do pizzy równo po całym placku, posyp serem, rozłóż gęsty sos boloński, pieczarki i cebulę.
- Pizzę wstaw do nagrzanego pieca do pizzy o temperaturze blisko 320 - 350°C i piecz około 3 - 4 minuty.
-
Podanie:
- Po wyjęciu pokrój na 8 części, skrop oliwą z oliwek, posyp bazylią i świeżo mielonym pieprzem.
-
Pieczenie w piecu konwekcyjnym
- Uformowany placek rozłóż na okrągłej siatce do pizzy, rozłóż składniki i wstaw do nagrzanego do temperatury 280 - 300°C pieca z minimalnym lub częściowym nawiewem.
- Czas pieczenia uzależniony jest od stopnia wilgotności składników.