Pizza Rzeźnicka wegańska

Składniki
Ciasto:
-
Mąka pszenna typ„0” 1650.0 g
-
Woda z lodem 900.0 ml
-
Oliwa z oliwek 100.0 ml
-
Drożdże świeże 14.0 g
-
Sól 45.0 g
Dodatki:
-
Ser Mozarella wegańska 1200.0 g
-
Olej 60.0 ml
-
Woda 300.0 g
-
Pieprz czarny mielony, sól
-
Pieczarki, pokrojone w plasterki 400.0 g
-
Cebula, plastry lub pióra 300.0 g
Podanie:
-
Pieprz czarny świeżo grubo mielony 5.0 g
-
Oregano suszone 5.0 g
-
Oliwa z oliwek 200.0 ml
-
Ciasto:
- W wodzie z lodem zmiksuj drożdże, dodaj mąkę wymieszaną z solą i wyrabiaj.
- Następnie dodaj oliwę i wyrabiaj około 20 - 25 minut aż ciasto będzie konsystencji i miękkości (poduszki ucha człowieka).
- Ciasto przykryj i odstaw na godzinę, następnie podziel na 10 porcje o wadze około 270 gramów.
- Uformuj kulki, przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki na kilkanaście godzin (kulki ciasta po uformowaniu można zamrozić).
-
Dodatki:
- Rozmrożonego „Jak kurczaka”TVB pokrój na mniejsze kawałki, wymieszaj z Przyprawą do kurczaka 100% naturalnych składników i olejem.
- Cebulę zeszklij na 30 mililitrach oleju, dodaj rozmrożone „Jak mięso mielone” i Sos pomidorowy, krótko zasmażaj.
- Następnie wlej wodę, i gotuj do odparowania płynu, na koniec dodaj Esencje dymną i dopraw do smaku.
- „Jak Hot dog” TVB pokrój w cienkie plastry po skosie.
-
Formowanie i pieczenie:
- Z ciasta uformuj placek o średnicy około 32 cm.
- Rozłóż porcje sosu do pizzy równo po całym placku, posyp serem, rozłóż pieczarki.
- Następnie rozłóż Jak kurczaka, podduszone Jak mięso mielone, Jak Hot dog i posyp cebulą.
- Pizzę wstaw do nagrzanego pieca do pizzy o temperaturze blisko 320 - 350°C i piecz około 3 - 4 minuty.
-
Podanie:
- Po wyjęciu pokrój na 8 części, skrop oliwą z oliwek i posyp oregano oraz świeżo mielonym pieprzem.
-
Pieczenie w piecu konwekcyjnym
- Uformowany placek rozłóż na okrągłej siatce do pizzy, rozłóż składniki i wstaw do nagrzanego do temperatury 280 - 300°C pieca z minimalnym lub częściowym nawiewem.
- Czas pieczenia uzależniony jest od stopnia wilgotności składników.