Pizza Parma

Składniki
Pizza Parma
Wylicz koszt tego dania tutaj
Ilość porcji
−
+
Cena dania w menu
Całkowity koszt składników
zł0.0
Koszt jednej porcji
Koszt składników (w %)
Etykieta składnika
Nazwa
Cena w zł
Ilość
% food cost składnika
Koszt całkowity
Ciasto
Woda z lodem
/ml
700.0 ml
0%
Mleko
/ml
200.0 ml
0%
Drożdże świeże
/g
14.0 g
0%
Mąka pszenna typ„0”
/kg
1.7 kg
0%
Sól
/g
45.0 g
0%
Oliwa z oliwek
/ml
100.0 ml
0%
Formowanie
Passata przetarte pomidory Knorr Professional 10kg
/g
800.0 g
0%

Mozzarella w kulkach (10 szt.)
/kg
1.3 kg
0%
Szynka Parmeńska
/g
250.0 g
0%
Rukola
/g
150.0 g
0%
Pomidorki koktajlowe
/g
300.0 g
0%
Ser Parmezan
/g
124.0 g
0%
Oliwa z oliwek
/ml
200.0 ml
0%
Nazwa składnika
/
Uwaga: Wskazane ceny bazują na hurtowych cenach rynkowych. Mogą się wahać w zależności od zmian sezonowych oraz podaży. Unilever Food Solutions nie ponosi odpowiedzialności za żadne odstępstwa.
Ciasto
-
Woda z lodem 700.0 ml
-
Mleko 200.0 ml
-
Drożdże świeże 14.0 g
-
Mąka pszenna typ„0” 1.7 kg
-
Sól 45.0 g
-
Oliwa z oliwek 100.0 ml
Formowanie
-
Mozzarella w kulkach (10 szt.) 1.3 kg
-
Szynka Parmeńska 250.0 g
-
Rukola 150.0 g
-
Pomidorki koktajlowe 300.0 g
-
Ser Parmezan 124.0 g
-
Oliwa z oliwek 200.0 ml
-
Ciasto
- W wodzie z lodem i zimnym mlekiem zmiksuj drożdże.
- Następnie dodaj mąkę wymieszaną z solą i wyrabiaj.
- Następnie dodaj oliwę i wyrabiaj około 20 - 25 minut aż ciasto będzie konsystencji i miękkości (poduszki ucha człowieka).
- Ciasto przykryj i odstaw na godzinę, następnie podziel na 10 porcje o wadze około 270 gramów. Uformuj kulki, przykryj folią spożywczą i odstaw w temperaturę około 16 – 18°C na 5 – 6 godzin.
- Z ciasta uformuj placek do wymaganego kształtu i średnicy około 32 cm.
-
Formowanie
- Rozłóż porcje sosu do pizzy około 80 gramów równo po całym placku, a następnie podziel kulkę sera na mniejsze kawałki i równo poukładaj na placku.
- Pizzę wstaw do nagrzanego pieca do pizzy lub przełóż na blaszkę i wstaw do nagrzanego do blisko 320 - 350°C pieca i piecz około 4 minuty.
- Po wyjęciu pokrój na 8 części, ułóż kawałki szynki, rukulę i połówki pomidorków. Skrop oliwą z oliwek i posyp świeżo tartym parmezanem i mielonym pieprzem.