Pizza Parma

Składniki
Ciasto
-
Woda z lodem 700.0 ml
-
Mleko 200.0 ml
-
Drożdże świeże 14.0 g
-
Mąka pszenna typ„0” 1.7 kg
-
Sól 45.0 g
-
Oliwa z oliwek 100.0 ml
Formowanie
-
Mozzarella w kulkach (10 szt.) 1.3 kg
-
Szynka Parmeńska 250.0 g
-
Rukola 150.0 g
-
Pomidorki koktajlowe 300.0 g
-
Ser Parmezan 124.0 g
-
Oliwa z oliwek 200.0 ml
-
Ciasto
- W wodzie z lodem i zimnym mlekiem zmiksuj drożdże.
- Następnie dodaj mąkę wymieszaną z solą i wyrabiaj.
- Następnie dodaj oliwę i wyrabiaj około 20 - 25 minut aż ciasto będzie konsystencji i miękkości (poduszki ucha człowieka).
- Ciasto przykryj i odstaw na godzinę, następnie podziel na 10 porcje o wadze około 270 gramów. Uformuj kulki, przykryj folią spożywczą i odstaw w temperaturę około 16 – 18°C na 5 – 6 godzin.
- Z ciasta uformuj placek do wymaganego kształtu i średnicy około 32 cm.
-
Formowanie
- Rozłóż porcje sosu do pizzy około 80 gramów równo po całym placku, a następnie podziel kulkę sera na mniejsze kawałki i równo poukładaj na placku.
- Pizzę wstaw do nagrzanego pieca do pizzy lub przełóż na blaszkę i wstaw do nagrzanego do blisko 320 - 350°C pieca i piecz około 4 minuty.
- Po wyjęciu pokrój na 8 części, ułóż kawałki szynki, rukulę i połówki pomidorków. Skrop oliwą z oliwek i posyp świeżo tartym parmezanem i mielonym pieprzem.