Pizza Parma | Unilever Food Solutions
+

Ciasto

  • Woda z lodem 700 ml
  • Mleko 200 ml
  • Drożdże świeże 14 g
  • Mąka pszenna typ„0” 1.7 kg
  • Sól 45 g
  • Oliwa z oliwek 100 ml

Formowanie

  1. Ciasto

    • W wodzie z lodem i zimnym mlekiem zmiksuj drożdże.
    • Następnie dodaj mąkę wymieszaną z solą i wyrabiaj.
    • Następnie dodaj oliwę i wyrabiaj około 20 - 25 minut aż ciasto będzie konsystencji i miękkości (poduszki ucha człowieka).
    • Ciasto przykryj i odstaw na godzinę, następnie podziel na 10 porcje o wadze około 270 gramów. Uformuj kulki, przykryj folią spożywczą i odstaw w temperaturę około 16 – 18°C na 5 – 6 godzin.
    • Z ciasta uformuj placek do wymaganego kształtu i średnicy około 32 cm.
  2. Formowanie

    • Rozłóż porcje sosu do pizzy około 80 gramów równo po całym placku, a następnie podziel kulkę sera na mniejsze kawałki i równo poukładaj na placku.
    • Pizzę wstaw do nagrzanego pieca do pizzy lub przełóż na blaszkę i wstaw do nagrzanego do blisko 320 - 350°C pieca i piecz około 4 minuty.
    • Po wyjęciu pokrój na 8 części, ułóż kawałki szynki, rukulę i połówki pomidorków. Skrop oliwą z oliwek i posyp świeżo tartym parmezanem i mielonym pieprzem.