Pizza Capriciosa

Składniki
Pizza Capriciosa
Wylicz koszt tego dania tutaj
Ilość porcji
−
+
Cena dania w menu
Całkowity koszt składników
zł0.0
Koszt jednej porcji
Koszt składników (w %)
Etykieta składnika
Nazwa
Cena w zł
Ilość
% food cost składnika
Koszt całkowity
Ciasto:
Mąka pszenna typ„0”
/g
1650.0 g
0%
Woda z lodem
/ml
700.0 ml
0%
Mleko
/ml
200.0 ml
0%
Oliwa z oliwek
/ml
100.0 ml
0%
Drożdże świeże
/g
14.0 g
0%
Sól
/g
45.0 g
0%
Formowanie i pieczenie:
Passata przetarte pomidory Knorr Professional 10kg
/g
800.0 g
0%

Ser mozarella
/g
1200.0 g
0%
Szynka konserwowa
/g
1000.0 g
0%
Pieczarki, pokrojone w plasterki
/g
500.0 g
0%
Podanie:
Pieprz czarny świeżo grubo mielony
/g
5.0 g
0%
Oregano suszone
/g
5.0 g
0%
Oliwa z oliwek
/ml
200.0 ml
0%
Nazwa składnika
/
Uwaga: Wskazane ceny bazują na hurtowych cenach rynkowych. Mogą się wahać w zależności od zmian sezonowych oraz podaży. Unilever Food Solutions nie ponosi odpowiedzialności za żadne odstępstwa.
Ciasto:
-
Mąka pszenna typ„0” 1650.0 g
-
Woda z lodem 700.0 ml
-
Mleko 200.0 ml
-
Oliwa z oliwek 100.0 ml
-
Drożdże świeże 14.0 g
-
Sól 45.0 g
Formowanie i pieczenie:
-
Ser mozarella 1200.0 g
-
Szynka konserwowa 1000.0 g
-
Pieczarki, pokrojone w plasterki 500.0 g
Podanie:
-
Pieprz czarny świeżo grubo mielony 5.0 g
-
Oregano suszone 5.0 g
-
Oliwa z oliwek 200.0 ml
-
Ciasto:
- W wodzie z lodem i zimnym mlekiem zmiksuj drożdże, dodaj mąkę wymieszaną z solą i wyrabiaj.
- Następnie dodaj oliwę i wyrabiaj około 20 - 25 minut aż ciasto będzie konsystencji i miękkości (poduszki ucha człowieka).
- Ciasto przykryj i odstaw na godzinę, następnie podziel na 10 porcje o wadze około 270 gramów.
- Uformuj kulki, przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki na kilkanaście godzin (kulki ciasta po uformowaniu można zamrozić).
-
Formowanie i pieczenie:
- Z ciasta uformuj placek o średnicy około 32 cm.
- Rozłóż porcje sosu do pizzy równo po całym placku, posyp serem, rozłóż szynkę i pieczarki.
- Pizzę wstaw do nagrzanego pieca do pizzy o temperaturze blisko 320 - 350°C i piecz około 3 - 4 minuty.
-
Podanie:
- Po wyjęciu pokrój na 8 części, skrop oliwą z oliwek, posyp oregano i świeżo mielonym pieprzem.
-
Pieczenie w piecu konwekcyjnym
- Uformowany placek rozłóż na okrągłej siatce do pizzy, rozłóż składniki i wstaw do nagrzanego do temperatury 280 - 300°C pieca z minimalnym lub częściowym nawiewem.
- Czas pieczenia uzależniony jest od stopnia wilgotności składników.