Pikantny dorsz w liściach bananowca
Jeżeli nie masz liści bananowca możesz użyć kapusty, pora lub liści kukurydzy, które można zebrać w sezonie letnim i zamrozić.

Składniki
Marynata
-
Sok pomarańczowy 130 ml
-
Kolendra do smaku
-
Sól, pieprz do smaku
Ryba
-
Dorsz filet 1.5 kg
-
Liście bananowca do zawinięcia ryby
Dodatki
-
Natka pietruszki 1 pęczek
-
Orzechy ziemne 60 g
-
Kolbki mini kukurydzy 20 cu
-
Marynata
- W naczyniu połącz Esencję bulionu rybnego z sosem Pang Gang, sokiem pomarańczowym, pokrojoną kolendrą i przyprawami.
-
Ryba
- Dorsza wyporcjuj i natrzyj przygotowaną marynatą, zwiń w liście bananowca, pozostaw w lodówce na kilka godzin do zamarynowania.
- Zawiniętą rybę grilluj lub piecz w temperaturze 160°C przez 10-15 minut.
-
Dodatki
- Makaron Grandine ugotuj w osolonej wodzie. Ugotowany i odcedzony makaron wymieszaj z drobno pokrojoną natką pietruszki.
- Orzeszki ziemne przyrumień na suchej patelni, przestudzone posiekaj.
- Kolby minikukurydzy grilluj.
-
Podanie
- Upieczoną rybę podawaj z orzeszkami ziemnymi oraz makaronem Grandine z pietruszką i grillowaną kukurydzą.