Pikantne żeberka wieprzowe z woku z pieczonymi warzywami
Aby żeberka były soczyste i miękkie, karmelizuj je w wysokiej temperaturze, a na samym końcu glazuruj. Nie zapomnij wcześniej ugotować żeberek w esencjonalnym wywarze. Żeberka od strony wewnętrznej mają ciężką błonę, zdejmij ją przed przyprawianiem – ułatwi to wchłanianie przypraw i marynowanie.

Składniki
Mięso
-
Żeberka 3.5 kg
-
Jaja 2.0 cu
-
Mąka 80.0 g
-
Olej 100.0 ml
Glazura
-
Pięć smaków, przyprawa 5.0 g
-
Czosnek 36.0 g
-
Kolendra świeża
Warzywa
-
Olej 150.0 ml
-
Czosnek 27.0 g
-
Imbir 63.0 g
-
Mieszanka warzywna orientalna 1.5 kg
-
Orzechy makadamia 50.0 g
-
Sos Hoisin 45.0 g
-
Mięso
- Pokrojone żeberka gotuj w wodzie do miękkości, osusz.
- Ketjap Manis wymieszaj z jajami i mąką.
- Żeberka obtocz w powstałym sosie, upiecz w piecu konwekcyjnym lub usmaż na głębokim tłuszczu.
-
Glazura
- Żeberka wymieszaj z sosem Pang Gang, przyprawą „pięć smaków”, czosnkiem i kolendrą.
-
Warzywa
- Obsmaż czosnek z imbirem, następnie dodaj mieszankę warzyw, obsmaż na dużym ogniu.
- Dodaj posiekane orzechy, sos Hoisin, Sambal Manis i Esencję bulionu warzywnego.