+

Ciasto:

  • Mąka pszenna 750.0 g
  • Mąka do podsypania 50.0 g
  • Sól 5.0 g
  • Olej 30.0 ml
  • Woda ciepła 350.0 ml

Farsz:

Podanie:

  • Cebula, drobna kostka 200.0 g
  • Masło roślinne 100.0 g
  1. Ciasto:

    • Z podanych składników zagnieć ciasto, zawiń w folię spożywczą i odstaw na pół godziny.
  2. Farsz:

    • Cebulę zasmaż z czosnkiem, dodaj „Jak Mielone” i wymieszaj. Wlej wodę, dodaj soczewicę i gotuj do odparowania całego płynu. 
    • Po zdjęciu z palnika dodaj Primerbę, dopraw przyprawą w płynie, solą i pieprzem. 
    • Gdy masa wystygnie, zmiel na drobnych oczkach, dodaj posiekaną natkę i wymieszaj. 
    • Porcjuj 15-20 gramowe kulki.
  3. Podanie:

    • Pierogi podawaj z zasmażoną cebulką na roślinnym maśle i posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem. 
    • Idealny dodatek może stanowić zasmażana kiszona kapusta.