Pierożki dim sum z kurczakiem i warzywami
Staraj się rozwałkować ciasto jak najcieniej, a pierożki będą bardziej delikatne. Zimne pierożki po ugotowaniu można smażyć na głębokim tłuszczu.

Składniki
Pierożki dim sum z kurczakiem i warzywami
Wylicz koszt tego dania tutaj
Ilość porcji
−
+
Cena dania w menu
Całkowity koszt składników
zł0.0
Koszt jednej porcji
Koszt składników (w %)
Etykieta składnika
Nazwa
Cena w zł
Ilość
% food cost składnika
Koszt całkowity
Farsz
Filet z kurczaka
/g
700.0 g
0%
Rama Culinesse Profi 0,9 l
/ml
20.0 ml
0%
Szalotka
/g
50.0 g
0%
Por
/g
30.0 g
0%
Marchew
/g
100.0 g
0%
Pietruszka
/g
100.0 g
0%
Seler naciowy
/g
150.0 g
0%
Cukinia
/g
100.0 g
0%
Czosnek
/ząbki
2.0 ząbki
0%
Kolendra świeża
/g
10.0 g
0%
Imbir
/g
10.0 g
0%
Knorr Sambal Manis Pikantny sos z chili i soją 1 l
/ml
60.0 ml
0%

Sól, Pieprz Czarny Do Smaku
/
0.0
0%
Ciasto
Mąka pszenna
/g
150.0 g
0%
Mąka ryżowa
/g
150.0 g
0%
Skrobia Z Tapioki 80 G
/
0.0
0%
Sól
/g
3.0 g
0%
Cukier
/g
5.0 g
0%
Woda Gorąca (Temp. Ok. 80°c) 225 Ml
/
0.0
0%
Olej
/ml
30.0 ml
0%
Nazwa składnika
/
Uwaga: Wskazane ceny bazują na hurtowych cenach rynkowych. Mogą się wahać w zależności od zmian sezonowych oraz podaży. Unilever Food Solutions nie ponosi odpowiedzialności za żadne odstępstwa.
Farsz
-
Filet z kurczaka 700.0 g
-
Rama Culinesse Profi 0,9 l 20.0 ml
-
Szalotka 50.0 g
-
Por 30.0 g
-
Marchew 100.0 g
-
Pietruszka 100.0 g
-
Seler naciowy 150.0 g
-
Cukinia 100.0 g
-
Czosnek 2.0 ząbki
-
Kolendra świeża 10.0 g
-
Imbir 10.0 g
-
Sól, Pieprz Czarny Do Smaku
Ciasto
-
Mąka pszenna 150.0 g
-
Mąka ryżowa 150.0 g
-
Skrobia Z Tapioki 80 G
-
Sól 3.0 g
-
Cukier 5.0 g
-
Woda Gorąca (Temp. Ok. 80°c) 225 Ml
-
Olej 30.0 ml
-
Farsz
- Mięso zmiel.
- Wszystkie warzywa pokrój w bardzo drobną kostkę.
- W szerokim rondlu zeszklij szalotkę i por. Następnie kolejno dodawaj pokrojone warzywa (marchewka, korzeń
- pietruszki, seler, cukinia) i smaż do momentu, kiedy będą al dente. Odstaw do wystygnięcia.
- Do zmielonego mięsa dodaj warzywa i pozostałe składniki (czosnek, kolendra, imbir, Sambal Manis).
- Całość dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku.
-
Ciasto
- Mąkę pszenną, mąkę ryżową, skrobię z tapioki, sól i cukier wymieszaj razem.
- Następnie dodaj olej i gorącą wodę, całość zagnieć na jednolite ciasto. Przykryj wilgotnym ręcznikiem i odstaw na 30 minut.
-
Ciasto
- Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 1 mm i wykrawaj równe kółka, np. ringiem o średnicy 9 cm.
- Nadziewaj farszem i sklejaj, tworząc falbankę.
- Gotuj na parze lub w osolonej wodzie przez ok. 6-8 minut.
-
Formowanie pierożków
- Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 1 mm i wykrawaj równe kółka, np. ringiem o średnicy 9 cm.
- Nadziewaj farszem i sklejaj, tworząc falbankę.
- Gotuj na parze lub w osolonej wodzie przez ok. 6-8 minut.
-
Podanie
- Pierożki podawaj na gorąco np. w koszyku bambusowym.