+

Farsz

Ciasto

  • Mąka pszenna 150 g
  • Mąka ryżowa 150 g
  • Skrobia z tapioki 80 g
  • Sól 3 g
  • Cukier 5 g
  • Woda gorąca (temp. ok. 80°C) 225 ml
  • Olej 30 ml
  1. Farsz

    • Mięso zmiel.
    • Wszystkie warzywa pokrój w bardzo drobną kostkę.
    • W szerokim rondlu zeszklij szalotkę i por. Następnie kolejno dodawaj pokrojone warzywa (marchewka, korzeń pietruszki, seler, cukinia) i smaż do momentu, kiedy będą al dente. Odstaw do wystygnięcia.
    • Do zmielonego mięsa dodaj warzywa i pozostałe składniki (czosnek, kolendra, imbir, Sambal Manis).
    • Całość dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku.
  2. Ciasto

    • Mąkę pszenną, mąkę ryżową, skrobię z tapioki, sól i cukier wymieszaj razem.
    • Następnie dodaj olej i gorącą wodę, całość zagnieć na jednolite ciasto. Przykryj wilgotnym ręcznikiem i odstaw na 30 minut.
  3. Ciasto

    • Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 1 mm i wykrawaj równe kółka, np. ringiem o średnicy 9 cm.
    • Nadziewaj farszem i sklejaj, tworząc falbankę.
    • Gotuj na parze lub w osolonej wodzie przez ok. 6-8 minut.
  4. Formowanie pierożków

    • Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 1 mm i wykrawaj równe kółka, np. ringiem o średnicy 9 cm.
    • Nadziewaj farszem i sklejaj, tworząc falbankę.
    • Gotuj na parze lub w osolonej wodzie przez ok. 6-8 minut.
  5. Podanie

    • Pierożki podawaj na gorąco np. w koszyku bambusowym.
+

Chcesz zobaczyć więcej?

Załóż konto

Chcesz mieć dostęp do wyjątkowych filmów i artykułów?

  • Rejestracja zajmie Ci tylko 30 sekund.
  • Oglądaj bez ograniczeń niezwykłe filmy i zainspiruj się.
  • Uzyskaj wgląd do pełnej treści artykułów stworzonych przez szefów kuchni z całego świata.