Pieczony, podwędzany pstrąg z grilla z babką ziemniaczaną i domową remouladą
Umieszczenie ryby w solance sprawi, że doprawimy ją równomiernie. Możesz eksperymentować wedle uznania, zmieniając czas marynowania lub ilość soli.

Składniki
Pieczony, podwędzany pstrąg z grilla z babką ziemniaczaną i domową remouladą
Wylicz koszt tego dania tutaj
Ilość porcji
−
+
Cena dania w menu
Całkowity koszt składników
zł0.0
Koszt jednej porcji
Koszt składników (w %)
Etykieta składnika
Nazwa
Cena w zł
Ilość
% food cost składnika
Koszt całkowity
Pstrąg
Pstrąg cały
/szt.
10.0 szt.
0%
Sól do solanki
/g
0.0 g
0%
Knorr Delikat Przyprawa do ryb 0,6 kg
/g
20.0 g
0%

Natka pietruszki
/g
20.0 g
0%
Cytryna
/kg
0.15 kg
0%
Masło klarowane do smażenia
/g
0.0 g
0%
Wiórki drzew liściastych
/do wędzenia
0.0 do wędzenia
0%
Ryż
/do wędzenia
0.0 do wędzenia
0%
Skórka z cytryny
/do wędzenia
0.0 do wędzenia
0%
Tymianek świeży
/do wędzenia
0.0 do wędzenia
0%
Sos remoulade
Hellmann's Majonez do dekoracji 3 l
/g
500.0 g
0%

Ogórki konserwowe (kostka)
/g
200.0 g
0%
Kapary
/g
60.0 g
0%
Natka pietruszki, posiekana
/g
10.0 g
0%
Chrzan
/do smaku
0.0 do smaku
0%
Curry w proszku
/do smaku
0.0 do smaku
0%
Babka ziemniaczana
Knorr Placki ziemniaczane 1,5 kg
/g
200.0 g
0%

Woda
/ml
550.0 ml
0%
Jaja
/szt.
2.0 szt.
0%
Boczek wędzony (kostka)
/g
100.0 g
0%
Cebula (kostka)
/g
80.0 g
0%
Ziemniaki obrane
/g
300.0 g
0%
Masło (do wysmarowania foremki)
/g
20.0 g
0%
Bułka tarta (do obsypania foremki)
/g
30.0 g
0%
Nazwa składnika
/
Uwaga: Wskazane ceny bazują na hurtowych cenach rynkowych. Mogą się wahać w zależności od zmian sezonowych oraz podaży. Unilever Food Solutions nie ponosi odpowiedzialności za żadne odstępstwa.
Pstrąg
-
Pstrąg cały 10.0 szt.
-
Sól do solanki
-
Natka pietruszki 20.0 g
-
Cytryna 0.15 kg
-
Masło klarowane do smażenia
-
Wiórki drzew liściastych
-
Ryż
-
Skórka z cytryny
-
Tymianek świeży
Sos remoulade
-
Ogórki konserwowe (kostka) 200.0 g
-
Kapary 60.0 g
-
Natka pietruszki, posiekana 10.0 g
-
Chrzan
-
Curry w proszku
Babka ziemniaczana
-
Woda 550.0 ml
-
Jaja 2.0 szt.
-
Boczek wędzony (kostka) 100.0 g
-
Cebula (kostka) 80.0 g
-
Ziemniaki obrane 300.0 g
-
Masło (do wysmarowania foremki) 20.0 g
-
Bułka tarta (do obsypania foremki) 30.0 g
-
Pstrąg
- Pstrąga oczyść, usuń kręgosłup, odetnij głowę, ogon i płetwy.
- Ryby włóż do 3% solanki (czyli 30 g soli na 1 kg ryby) na 2 godziny tak, aby woda przykryła rybę.
- Ryby osusz, przypraw Delikatem do ryb.
- Do każdej ryby włóż gałązkę pietruszki i przecięty na pół plasterek cytryny.
- Rybę obsmaż na klarowanym maśle.
- Za pomocą palnika rozpal wiórki tak, aby uzyskać dym. Następnie przełóż rybę na ruszcie do pieca konwekcyjnego i piecz pod przykryciem w temperaturze 110⁰C przez około 10-15 minut.
-
Sos remoulade
- Majonez do dekoracji połącz z ogórkiem, kaparami i natką pietruszki.
- Dodaj chrzan i curry. Sos można doprawić do smaku kroplą cytryny i szczyptą pieprzu.
-
Babka ziemniaczana
- Placki ziemniaczane połącz z wodą i jajami, wymieszaj i odstaw na 15 minut tak, aby ciasto napęczniało.
- W międzyczasie podsmaż boczek i cebulę.
- Do masy dodaj ziemniaki starte na grubych oczkach i podsmażone składniki.
- Całość włóż do foremki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą.
- Piecz w temperaturze 140⁰C przez około 50 minut.
- Wychłodzoną babkę pokrój i zgrilluj.
-
Podanie
- Wędzonego pstrąga podawaj z grillowaną babką ziemniaczaną i sosem remoulade. Możesz podać również z wiosennymi warzywami.