Pieczona ośmiornica z muślinem ziemniaczanym
Pieczona ośmiornica z muślinem ziemniaczanym, wędzoną papryką i pietruszką

Składniki
Ośmiornica
-
Ośmiornica 1.6 kg
-
Ocet winny
-
Sól
Muślin ziemniaczany
-
Ziemniaki mączyste 1.6 kg
-
Śmietanka 30% 200 ml
-
Mleko 100 ml
-
Oliwa 100 ml
-
Przyprawy (sól i pieprz)
Konfitowane ziemniaki
-
Ziemniaki sałatkowe 200 g
-
Oliwa 30 ml
-
Czosnek 1 ząbek
-
Przyprawy (sól i pieprz)
Podanie
-
Czosnek
-
Oliwa
-
Papryka mielonawędzona
-
Sok z cytryny świeży
-
Pietruszka zielona
-
Ośmiornica
- Opłucz ośmiornicę.
- Umieść w garnku z wodą, octem i solą, gotuj do miękkości.
- Schłodź i odstaw.
-
Muślin ziemniaczany
- Oczyść i ugotuj ziemniaki.
- Ziemniaki przeciśnij przez praskę.
- Zagotuj śmietankę i mleko, dodaj do ziemniaków.
- Mieszaj dolewając oliwę aż do osiągnięcia konsystencji nieco gęstszej niż sos.
- Przetrzyj przez drobne sito. Przełóż do syfonu i zachować w cieple.
-
Konfitowane ziemniaki
- Oczyść i pokrój ziemniaki w małe kostki.
- Włóż do worka próżniowego, dodaj trochę oliwy, czosnku, soli i pieprzu.
- Zamknij, włóż do garnka z wrzącą wodą i gotuj do miękkości.
- Schłodź i odstaw.
-
Podanie
- Pokrój ośmiornicę i upiecz w małej ilości oliwy z czosnkiem, polej sokiem z cytryny.
- Połóż na środku talerza porcję muślinu ziemniaczanego.
- Podgrzej konfitowane ziemniaki i połóż na talerzu.
- Dodaj ośmiornicę, skrop odrobiną oliwy, posyp natką pietruszki i wędzoną papryką.