+

Ośmiornica

  • Ośmiornica 1.6 kg
  • Ocet winny
  • Sól

Muślin ziemniaczany

  • Ziemniaki mączyste 1.6 kg
  • Śmietanka 30% 200 ml
  • Mleko 100 ml
  • Oliwa 100 ml
  • Przyprawy (sól i pieprz)

Konfitowane ziemniaki

  • Ziemniaki sałatkowe 200 g
  • Oliwa 30 ml
  • Czosnek 1 ząbek
  • Przyprawy (sól i pieprz)

Podanie

  • Czosnek
  • Oliwa
  • Papryka mielonawędzona
  • Sok z cytryny świeży
  • Pietruszka zielona
  1. Ośmiornica

    • Opłucz ośmiornicę.
    • Umieść w garnku z wodą, octem i solą, gotuj do miękkości.
    • Schłodź i odstaw.
  2. Muślin ziemniaczany

    • Oczyść i ugotuj ziemniaki.
    • Ziemniaki przeciśnij przez praskę.
    • Zagotuj śmietankę i mleko, dodaj do ziemniaków.
    • Mieszaj dolewając oliwę aż do osiągnięcia konsystencji nieco gęstszej niż sos.
    • Przetrzyj przez drobne sito. Przełóż do syfonu i zachować w cieple.
  3. Konfitowane ziemniaki

    • Oczyść i pokrój ziemniaki w małe kostki.
    • Włóż do worka próżniowego, dodaj trochę oliwy, czosnku, soli i pieprzu.
    • Zamknij, włóż do garnka z wrzącą wodą i gotuj do miękkości.
    • Schłodź i odstaw.
  4. Podanie

    • Pokrój ośmiornicę i upiecz w małej ilości oliwy z czosnkiem, polej sokiem z cytryny.
    • Połóż na środku talerza porcję muślinu ziemniaczanego.
    • Podgrzej konfitowane ziemniaki i połóż na talerzu.
    • Dodaj ośmiornicę, skrop odrobiną oliwy, posyp natką pietruszki i wędzoną papryką.
+