+

Mięso

  • Udziec z dzika 2,400 kg
  • Sól 36 g
  • Pieprz czarny tłuczony 5 g
  • Jałowiec jagody 8 cu
  • Czosnek 4 ząbki
  • Ocet jabłkowy 70 ml

Sos pieczeniowy z gorgonzolą

Ziemniaki pieczone

  1. Mięso

    • Udziec obsyp solą i pieprzem. Z rozgniecionego jałowca i czosnku przygotuj pastę z dodatkiem octu, którą natrzyj mięso i odstaw do lodówki na min. 12 godzin.
    • Zamarynowane mięso konfituj w dowolnym tłuszczu w temperaturze 87⁰C do miękkości.
    • Przed podaniem zrumień w piecu nagrzanym do 200⁰C.
  2. Sos pieczeniowy z gorgonzolą

    • Sos Demi-Glace wymieszaj w gorącej wodzie, dodaj owoce jałowca i gotuj do odparowania połowy płynu.
    • Gorgonzolę pokrusz, dodaj do sosu i wymieszaj, zagotuj i odstaw.
    • Na koniec dodaj pokrojone zimne masło i mieszaj do rozpuszczenia. Dopraw odrobiną czarnego pieprzu.


  3. Ziemniaki pieczone

    • Ziemniaki solidnie umyj i gotuj do ¾ miękkości.
    • Większe ziemniaki przekrój na pół, cebulę pokrój na ćwiartki.
    • Ziemniaki wymieszaj z pozostałymi składnikami i zapiekaj w piecu w temp. 230⁰C przez kilka minut.
+

Chcesz zobaczyć więcej?

Załóż konto

Chcesz mieć dostęp do wyjątkowych filmów i artykułów?

  • Rejestracja zajmie Ci tylko 30 sekund.
  • Oglądaj bez ograniczeń niezwykłe filmy i zainspiruj się.
  • Uzyskaj wgląd do pełnej treści artykułów stworzonych przez szefów kuchni z całego świata.