Menu
+

Pieczeń wieprzowa

  • Olej 30 ml
  • Cebula, kostka 120 g
  • Czosnek, kostka 10 g
  • Chorizo, paski 180 g
  • Bułka czerstwa 80 g
  • Mleko 100 ml
  • Mięso mielone wieprzowe 1.1 kg
  • Natka pietruszki 20 g
  • Oregano suszone 3 g
  • Papryka słodka wędzona 5 g
  • Sól, pieprz
  • Bułka tarta 100 g

Sos grzybowy

  • Masło 50 g
  • Cebula, kostka 60 g
  • Boczniaki 200 g
  • Przyprawy: sól i pieprz
  • Wino białe wytrawne 150 ml
  • Woda 500 ml

Szare kluski

  • Woda 700 ml
  • Ziemniaki 1 kg
  • Jaja 2 szt
  • Mąka pszenna 200 g
  • Mąka ziemniaczana 50 g
  1. Pieczeń wieprzowa

    • Na oleju zasmaż cebulę z czosnkiem i chorizo. Bułkę namocz w mleku.
    • Mięso mielone wymieszaj z podsmażonymi składnikami, odciśniętą bułką, posiekaną natką pietruszki i przyprawami.
    • Całość wyrób na jednolitą masę, uformuj pieczeń, a następnie obtocz w bułce tartej.
    • Piecz w piecu w temperaturze 155°C przez 30 minut.
  2. Sos grzybowy

    • Na maśle zasmaż cebulę i pokrojone boczniaki, dopraw do smaku, podlej winem i odparuj.
    • Sos grzybowy połącz z wodą, wymieszaj i dodaj do podsmażonych składników.
    • Całość gotuj przez kilka minut. Na koniec sos zabiel Ramą Cremefine.
  3. Szare kluski

    • Puree ziemniaczane połącz z wodą o temperaturze 80°C, wymieszaj dokładnie i pozostaw do wystygnięcia.
    • Ziemniaki obierz, zetrzyj na drobnej tarce i odcedź na sitku.
    • Przełóż całość do miski, dodaj pozostałe składniki oraz skrobię, która zebrała się po odcedzeniu ziemniaków.
    • Ciasto wyrabiaj do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.
    • W razie potrzeby dodaj wodę, która pozostała po odcedzaniu ziemniaków.
    • Kluski formuj łyżką i wrzucaj na osolony wrzątek.
  4. Podanie

    • Pokrojoną pieczeń ułóż na szarych kluskach. Całość podawaj z sosem grzybowym