+

Mięso

  • Łopatka wieprzowa 1100 g
  • Słodka suszona papryka 4 g
  • Pieprz czarny mielony do smaku

Sos

  • Olej 20 ml
  • Cebula, kostka 70 g
  • Czosnek, posiekany 10 g
  • Marchew, kostka 75 g
  • Seler, kostka 40 g
  • Pietruszka korzeń (kostka) 40 g
  • Sos sojowy 10 ml
  • Liść laurowy 2 cu
  • Ziele angielskie 2 cu
  • Woda 1000 ml
  • Mąka 25 g
  • Ziemniaki, ugotowane 2000 g
  • Buraki (ugotowane, starte) 1800 g
  1. Mięso

    • Łopatkę wieprzową nasmaruj majonezem, posyp papryką i pieprzem.
    • Ułóż na blachę G/N i piecz w temperaturze 200⁰C przez ok. 20 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 130⁰ C i piecz do miękkości.
    • Mięso wyporcjuj, a powstały sok od pieczenia pozostaw do przygotowania sosu.
  2. Sos

    • Cebulę, czosnek i warzywa zasmaż na oleju, dodaj koncentrat pomidorowy i ponownie zasmaż.
    • Dodaj sos sojowy i pozostałe przyprawy. Zalej wodą i gotuj do odparowania 1/3 objętości.
    • Następnie wlej sok od pieczenia mięsa i zagęść zawiesiną z mąki. Zagotuj.
    • Przecedź i dopraw do smaku.
    • Pieczeń podawaj z sosem, ziemniakami i buraczkami.