+

Mięso

Sos

  1. Mięso

    • Łopatkę wieprzową nasmaruj majonezem, posyp papryką i pieprzem.
    • Ułóż na blachę G/N i piecz w temperaturze 200⁰C przez ok. 20 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 130⁰ C i piecz do miękkości.
    • Mięso wyporcjuj, a powstały sok od pieczenia pozostaw do przygotowania sosu.
  2. Sos

    • Cebulę, czosnek i warzywa zasmaż na oleju, dodaj koncentrat pomidorowy i ponownie zasmaż.
    • Dodaj sos sojowy i pozostałe przyprawy. Zalej wodą i gotuj do odparowania 1/3 objętości.
    • Następnie wlej sok od pieczenia mięsa i zagęść zawiesiną z mąki. Zagotuj.
    • Przecedź i dopraw do smaku.
    • Pieczeń podawaj z sosem, ziemniakami i buraczkami.
+