Piccata z indyka na klasycznym sosie pomidorowym z bazylią
Ta klasyczna włoska potrawa urozmaici każde menu. Jeżeli chcesz, żeby piccata była bardziej chrupiąca i złocista, to po obsmażeniu na patelni przełóż ją do pieca o temperaturze 180˚C na 3-4 minuty.

Składniki
Piccata z indyka na klasycznym sosie pomidorowym z bazylią
Wylicz koszt tego dania tutaj
Ilość porcji
−
+
Cena dania w menu
Całkowity koszt składników
zł1.25
Koszt jednej porcji
Koszt składników (w %)
Etykieta składnika
Nazwa
Cena w zł
Ilość
% food cost składnika
Koszt całkowity
Picatta
Pierś indyka
/kg
1.2 kg
0%
Przyprawy: sól i pieprz
/g
0.0 g
0%
Jaja
/cu
3.0 cu
0%
Ser Parmezan
/g
100.0 g
0%
Mąkado obtoczenia mięsa
/g
30.0 g
0%
Rama Culinesse Profi 0,9 l
/ml
150.0 ml
0%
Sos
Oliwa
/ml
30.0 ml
0%
Cebula
/g
100.0 g
0%
Czosnek
/g
20.0 g
0%
Papryka chili świeża
/g
10.0 g
0%
Knorr Tomato Pronto Sos pomidorowy z kawałkami pomidorów i cebuli 2 kg
/g
500.0 g
0%

Produkt bezglutenowy
Wino białe wytrawne
/ml
100.0 ml
0%
Kapary
/g
50.0 g
0%
Knorr Professional Primerba bazyliowa 0,34 kg
/g
10.0 g
0%

Bez laktozy
Nie Zawierają Alergenów
Nazwa składnika
/
Uwaga: Wskazane ceny bazują na hurtowych cenach rynkowych. Mogą się wahać w zależności od zmian sezonowych oraz podaży. Unilever Food Solutions nie ponosi odpowiedzialności za żadne odstępstwa.
Picatta
-
Pierś indyka 1.2 kg
-
Przyprawy: sól i pieprz
-
Jaja 3.0 cu
-
Ser Parmezan 100.0 g
-
Mąkado obtoczenia mięsa 30.0 g
-
Rama Culinesse Profi 0,9 l 150.0 ml
Sos
-
Oliwa 30.0 ml
-
Cebula 100.0 g
-
Czosnek 20.0 g
-
Papryka chili świeża 10.0 g
-
Wino białe wytrawne 100.0 ml
-
Kapary 50.0 g
-
Picatta
• Mięso pokrój na 30 kawałków, delikatnie rozbij i uformuj małe medalioniki, dopraw.• Jajka roztrzep, dodaj starty parmezan, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj na jednolitą masę, kotleciki obtocz w mące, następnie w jajkach z parmezanem.• Natychmiast wkładaj na dość dużą ilość rozgrzanego tłuszczu.• Po zrumienieniu dolnej strony przewróć na drugą stronę. -
Sos
• Cebulę i chilli pokrój w bardzo drobną kostkę i zeszklij, dodaj pokrojony czosnek i wymieszaj.• Wlej wino i zredukuj o połowę.• Następnie dodaj Tomato Pronto i gotuj na wolnym ogniu.• Gdy sos zacznie nabierać właściwej gęstości, dodaj pokrojone kapary i Primerbę bazyliową.• Sos dopraw do smaku.• Usmażone mięso podawaj na sosie.