Pate z kurczaka i wątróbki w chrupiącym panko
Ogon wołowy, kiedyś traktowany jako odpad, staje się obecnie cenionym składnikiem coraz częściej wykorzystywanym przez szefów kuchni.

Składniki
Pate z kurczaka i wątróbki w chrupiącym panko
Wylicz koszt tego dania tutaj
Ilość porcji
−
+
Cena dania w menu
Całkowity koszt składników
zł0.0
Koszt jednej porcji
Koszt składników (w %)
Etykieta składnika
Nazwa
Cena w zł
Ilość
% food cost składnika
Koszt całkowity
Pate
Kurczakcały
/kg
1.5 kg
0%
Masło
/g
180.0 g
0%
Wątróbka drobiowa
/g
200.0 g
0%
Masło klarowane
/g
70.0 g
0%
Cebulabiała (piórka)
/g
120.0 g
0%
Brandy (Eau-de-vie de vin)
/ml
40.0 ml
0%
Esencja bulionu drobiowego Knorr Professional 1 l
/ml
30.0 ml
0%

Bez laktozy
Produkt bezglutenowy
Przyprawy: sól i pieprz
/g
0.0 g
0%
Chutney
Cukier brązowy
/g
30.0 g
0%
Sok pomarańczowy
/ml
80.0 ml
0%
Jabłka(obrane, pokrojone w kostkę)
/g
200.0 g
0%
Cebula czerwona
/g
60.0 g
0%
Imbir obrany
/g
7.0 g
0%
Anyż gwiazdki
/cu
1.0 cu
0%
Goździki
/cu
3.0 cu
0%
Cydr
/ml
100.0 ml
0%
Skóra Z Cytryny 5 G
/
0.0
0%
Papryka chili świeża
/g
0.0 g
0%
Wykończenie
Jaja
/cu
5.0 cu
0%
Żurawina
/g
150.0 g
0%
Panko
/g
100.0 g
0%
Nazwa składnika
/
Uwaga: Wskazane ceny bazują na hurtowych cenach rynkowych. Mogą się wahać w zależności od zmian sezonowych oraz podaży. Unilever Food Solutions nie ponosi odpowiedzialności za żadne odstępstwa.
Pate
-
Kurczakcały 1.5 kg
-
Masło 180.0 g
-
Wątróbka drobiowa 200.0 g
-
Masło klarowane 70.0 g
-
Cebulabiała (piórka) 120.0 g
-
Brandy (Eau-de-vie de vin) 40.0 ml
-
Przyprawy: sól i pieprz
Chutney
-
Cukier brązowy 30.0 g
-
Sok pomarańczowy 80.0 ml
-
Jabłka(obrane, pokrojone w kostkę) 200.0 g
-
Cebula czerwona 60.0 g
-
Imbir obrany 7.0 g
-
Anyż gwiazdki 1.0 cu
-
Goździki 3.0 cu
-
Cydr 100.0 ml
-
Skóra Z Cytryny 5 G
-
Papryka chili świeża
Wykończenie
-
Jaja 5.0 cu
-
Żurawina 150.0 g
-
Panko 100.0 g
-
Pate
- Mięso z kurczaka oddziel od kości. Udka i piersi włóż do dwóch osobnych worków vacum z kawałkami masła.
- Worki zamknij, przełóż do cyrkulatora i gotuj w temperaturze 66˚C piersi przez 30 minut, udka przez 90 minut. Na maśle klarowanym zeszklij cebulę, dodaj oczyszczoną wątróbkę i smaż przez kilka minut, tak aby wątróbka pozostała różowa. Podlej brandy, przypraw solą i pieprzem, odstaw.
- Ugotowane mięso z kurczaka i wątróbkę miksuj, dodając rozpuszczone surowe masło. Całość dopraw do smaku Esencją bulionu drobiowego i pieprzem. Uformuj kulki i odstaw do lodówki.
-
Chutney
- W rondlu skarmelizuj cukier z sokiem z pomarańczy, następnie dodaj jabłka i pozostałe składniki chutneya.
- Duś na małym ogniu około 30 minut i dopraw do smaku.
-
Wykończenie
- Uformowane pate obtocz w jajku i panko.
- Smaż krótko w głębokim tłuszczu, tak aby ciasto było chrupkie.
- Pate podawaj z chutneyem i żurawiną.