+

Pate

Chutney

  • Cukier brązowy 30 g
  • Sok pomarańczowy 80 ml
  • Jabłka (obrane, pokrojone w kostkę) 200 g
  • Cebula czerwona 60 g
  • Imbir obrany 7 g
  • Anyż gwiazdki 1 cu
  • Goździki 3 cu
  • Cydr 100 ml
  • Skóra z cytryny 5 g
  • Papryka chili świeża

Wykończenie

  • Jaja 5 cu
  • Żurawina 150 g
  • Panko 100 g
  1. Pate

    • Mięso z kurczaka oddziel od kości. Udka i piersi włóż do dwóch osobnych worków vacum z kawałkami masła.
    • Worki zamknij, przełóż do cyrkulatora i gotuj w temperaturze 66˚C piersi przez 30 minut, udka przez 90 minut. Na maśle klarowanym zeszklij cebulę, dodaj oczyszczoną wątróbkę i smaż przez kilka minut, tak aby wątróbka pozostała różowa. Podlej brandy, przypraw solą i pieprzem, odstaw.
    • Ugotowane mięso z kurczaka i wątróbkę miksuj, dodając rozpuszczone surowe masło. Całość dopraw do smaku Esencją bulionu drobiowego i pieprzem. Uformuj kulki i odstaw do lodówki.
  2. Chutney

    • W rondlu skarmelizuj cukier z sokiem z pomarańczy, następnie dodaj jabłka i pozostałe składniki chutneya.
    • Duś na małym ogniu około 30 minut i dopraw do smaku.
  3. Wykończenie

    • Uformowane pate obtocz w jajku i panko.
    • Smaż krótko w głębokim tłuszczu, tak aby ciasto było chrupkie.
    • Pate podawaj z chutneyem i żurawiną.
+

Chcesz zobaczyć więcej?

Załóż konto

Chcesz mieć dostęp do wyjątkowych filmów i artykułów?

  • Rejestracja zajmie Ci tylko 30 sekund.
  • Oglądaj bez ograniczeń niezwykłe filmy i zainspiruj się.
  • Uzyskaj wgląd do pełnej treści artykułów stworzonych przez szefów kuchni z całego świata.