Pappardelle z sosem waniliowym, orzechami i prażonym makiem
Makaron z ciepłym sosem waniliowym w połączeniu z lodami, prażonym makiem i orzechami stanowi oryginalny deser.

Składniki
Dodatki
-
Rodzynki 60 g
-
Mak 100 g
-
Masło 30 g
-
Cukier 100 g
-
Morele, pokrojone 100 g
-
Wino białe półsłodkie 50 ml
-
Miód 50 g
-
Orzechy pekan, przyrumienione 60 g
Makaron
Sos waniliowy
Podanie
-
Mięta świeża, do dekoracji
Przygotowanie
-
Dodatki
- Rodzynki namocz w ciepłej wodzie.
- Mak ugotuj, odsącz i przesmaż na maśle.
- Przygotuj z cukru ciemnozłoty karmel i wylej go na pergamin. Zastygnięty karmel zmiksuj na kryształki.
- Morele gotuj w winie i miodzie przez kilka minut, na koniec dodaj orzechy.
-
Makaron
- Pappardelle ugotuj w wodzie z mlekiem.
-
Sos waniliowy
- Mus waniliowy podgrzej, dodaj ciepły makaron, rodzynki i mak. Całość wymieszaj.
-
Podanie
- Na talerzu ułóż makaron, morele i lody. Całość udekoruj miętą.