Paela z owocami morza
Do tej tradycyjnej hiszpańskiej potrawy używaj średnioziarnistego ryżu, dzięki temu wszystkie smaki i aromaty odpowiednio się wchłoną.

Składniki
Paela z owocami morza
Wylicz koszt tego dania tutaj
Ilość porcji
−
+
Cena dania w menu
Całkowity koszt składników
zł0.0
Koszt jednej porcji
Koszt składników (w %)
Etykieta składnika
Nazwa
Cena w zł
Ilość
% food cost składnika
Koszt całkowity
Paella
Woda
/l
1.6 l
0%
Esencja bulionu rybnego Knorr Professional 1 l
/ml
120.0 ml
0%

Bez laktozy
Produkt bezglutenowy
Wino białe wytrawne
/ml
300.0 ml
0%
Szafran
/g
1.0 g
0%
Oliwa
/ml
50.0 ml
0%
Cebula, kostka
/g
150.0 g
0%
1 Ząbek Czosnku (Posiekany)
/
0.0
0%
Knorr Polparicca di Pomodoro Pomidory bez skórki pokrojone w kostkę 2,55 kg
/g
300.0 g
0%

Produkt bezglutenowy
Ryż do paelli
/g
800.0 g
0%
Krewetki całe
/cu
30.0 cu
0%
Wongole
/cu
30.0 cu
0%
Mule
/cu
30.0 cu
0%
Kalmary
/g
350.0 g
0%
Groszek zielony
/g
200.0 g
0%
Natka pietruszki
/g
10.0 g
0%
Papryka słodka z Hiszpanii
/g
5.0 g
0%
Papryka czerwona
/g
200.0 g
0%
Nazwa składnika
/
Uwaga: Wskazane ceny bazują na hurtowych cenach rynkowych. Mogą się wahać w zależności od zmian sezonowych oraz podaży. Unilever Food Solutions nie ponosi odpowiedzialności za żadne odstępstwa.
Paella
-
Woda 1.6 l
-
Wino białe wytrawne 300.0 ml
-
Szafran 1.0 g
-
Oliwa 50.0 ml
-
Cebula, kostka 150.0 g
-
1 Ząbek Czosnku (Posiekany)
-
Ryż do paelli 800.0 g
-
Krewetki całe 30.0 cu
-
Wongole 30.0 cu
-
Mule 30.0 cu
-
Kalmary 350.0 g
-
Groszek zielony 200.0 g
-
Natka pietruszki 10.0 g
-
Papryka słodka z Hiszpanii 5.0 g
-
Papryka czerwona 200.0 g
-
Paella
- Zagotuj wodę i dodaj Esencję bulionu rybnego, przykryj i odstaw, aby bulion był gorący.
- Do wina dodaj szafran i odstaw.
- Na oliwie obsmaż krewetki do uzyskania czerwonego koloru, zdejmij z patelni.
- Na oliwie od smażenia krewetek zeszklij cebulę i czosnek, dodaj ryż i smaż przez kilka minut mieszając. Wlej wino z szafranem, redukuj przez kilka minut, dodaj pomidory i paprykę pokrojoną w kostkę.
- Całość przełóż do blachy G/N 1/1 o wysokości 10 cm.
- Zalej wcześniej przygotowanym bulionem rybnym, wymieszaj i przykryj.
- Wstaw do pieca nagrzanego do 130⁰C na pieczenie, po 15 minutach wymieszaj.
- Dodaj mule, wongole i krążki kalmarów, delikatnie wymieszaj, przykryj i wstaw do pieca na kolejne 10 minut.
- Po tym czasie ryż powinien być prawie miękki, na koniec dodaj zielony groszek, obsmażone wcześniej krewetki i posiekaną natkę pietruszki.
- Wstaw jeszcze na 5 minut do pieca.