Pad Thai – orientalny makaron z krewetkami
Pad Thai to tradycyjne tajskie danie o słodko-pikantnym smaku, przyrządzane z makaronu smażonego z jajkiem, podawane ze świeżymi kiełkami i limonką.

Składniki
Pad Thai – orientalny makaron z krewetkami
Wylicz koszt tego dania tutaj
Ilość porcji
−
+
Cena dania w menu
Całkowity koszt składników
zł0.0
Koszt jednej porcji
Koszt składników (w %)
Etykieta składnika
Nazwa
Cena w zł
Ilość
% food cost składnika
Koszt całkowity
Wykonanie
Olej
/ml
150.0 ml
0%
Czosnek, plastry
/g
50.0 g
0%
Krewetki 16/20 (oczyszczone)
/g
800.0 g
0%
Tofu
/g
200.0 g
0%
Sos rybny
/ml
60.0 ml
0%
Knorr Sambal Manis Pikantny sos z chili i soją 1 l
/ml
200.0 ml
0%

Makaron ryżowy
/g
700.0 g
0%
Orzechy ziemne solone
/g
150.0 g
0%
Kiełki fasoli
/g
160.0 g
0%
Kolendra Do Smaku
/
0.0
0%
Płatki Chili Do Smaku
/
0.0
0%
Limonka
/szt.
1.0 szt.
0%
Jaja
/szt.
4.0 szt.
0%
Podanie
Szczypiorek Do Dekoracji
/
0.0
0%
Orzeszki Do Dekoracji
/
0.0
0%
Nazwa składnika
/
Uwaga: Wskazane ceny bazują na hurtowych cenach rynkowych. Mogą się wahać w zależności od zmian sezonowych oraz podaży. Unilever Food Solutions nie ponosi odpowiedzialności za żadne odstępstwa.
Wykonanie
-
Olej 150.0 ml
-
Czosnek, plastry 50.0 g
-
Krewetki 16/20 (oczyszczone) 800.0 g
-
Tofu 200.0 g
-
Sos rybny 60.0 ml
-
Makaron ryżowy 700.0 g
-
Orzechy ziemne solone 150.0 g
-
Kiełki fasoli 160.0 g
-
Kolendra Do Smaku
-
Płatki Chili Do Smaku
-
Limonka 1.0 szt.
-
Jaja 4.0 szt.
Podanie
-
Szczypiorek Do Dekoracji
-
Orzeszki Do Dekoracji
-
Wykonanie
- Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż czosnek, a po chwili dodaj roztrzepane jaja. Smaż na dużym ogniu tak, by jaja się ścięły.
- Krewetki przekrój na pół, dodaj do podsmażonych składników, dopraw sosem rybnym i sosem Sambal Manis.
- W międzyczasie przygotuj makaron zgodnie z zaleceniami producenta i połącz z pozostałymi składnikami.
- Orzeszki posiekaj i zrumień na suchej patelni.
- Podsmażony makaron wzbogać orzeszkami, kiełkami fasoli i grubo pokrojoną kolendrą.
- Dopraw do smaku sokiem z limonki i płatkami ostrej papryki.
-
Podanie
- Potrawę przełóż na talerz, udekoruj szczypiorkiem i zrumienionymi orzeszkami.