Orientalny bulion z makaronem gryczanym i warzywami
Dodając białka jaj oraz mielone mięso podczas gotowania, uzyskujemy klarowny i intensywny wywar. Ta metoda nawiązuje do tradycyjnego consommé. Jest to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego rosołu.

Składniki
Orientalny bulion z makaronem gryczanym i warzywami
Wylicz koszt tego dania tutaj
Ilość porcji
−
+
Cena dania w menu
Całkowity koszt składników
zł0.0
Koszt jednej porcji
Koszt składników (w %)
Etykieta składnika
Nazwa
Cena w zł
Ilość
% food cost składnika
Koszt całkowity
Bulion
Woda
/ml
2000.0 ml
0%
Rosół o smaku wołowym w paście Knorr Professional 1 kg
/g
40.0 g
0%

Marchew, obrana
/g
150.0 g
0%
Seler, obrany
/g
80.0 g
0%
Pietruszka, korzeń obrana
/g
30.0 g
0%
Wołowina (mielona)
/g
500.0 g
0%
Białko, ubite
/cu
3.0 cu
0%
Lód, pokruszony
/g
250.0 g
0%
Anyż Do Smaku
/
0.0
0%
Imbir Do Smaku
/
0.0
0%
Kafir Do Smaku
/
0.0
0%
Sól Do Smaku
/
0.0
0%
Makaron
Makaron gryczany soba
/g
200.0 g
0%
Garnisz
Grzyby Shitake plastry
/g
100.0 g
0%
Szparagi zielone, wstążki
/g
150.0 g
0%
Seler naciowy, wstążki
/g
200.0 g
0%
Marchew, wstążki
/g
150.0 g
0%
Pietruszka korzeń, wstążki
/g
100.0 g
0%
Rzodkiew biała, wstążki
/g
100.0 g
0%
Esencja Bulionu Warzywnego Knorr Professional Do Smaku
/
0.0
0%
Podanie
Dymka
/g
30.0 g
0%
Nazwa składnika
/
Uwaga: Wskazane ceny bazują na hurtowych cenach rynkowych. Mogą się wahać w zależności od zmian sezonowych oraz podaży. Unilever Food Solutions nie ponosi odpowiedzialności za żadne odstępstwa.
Bulion
-
Woda 2000.0 ml
-
Marchew, obrana 150.0 g
-
Seler, obrany 80.0 g
-
Pietruszka, korzeń obrana 30.0 g
-
Wołowina (mielona) 500.0 g
-
Białko, ubite 3.0 cu
-
Lód, pokruszony 250.0 g
-
Anyż Do Smaku
-
Imbir Do Smaku
-
Kafir Do Smaku
-
Sól Do Smaku
Makaron
-
Makaron gryczany soba 200.0 g
Garnisz
-
Grzyby Shitake plastry 100.0 g
-
Szparagi zielone, wstążki 150.0 g
-
Seler naciowy, wstążki 200.0 g
-
Marchew, wstążki 150.0 g
-
Pietruszka korzeń, wstążki 100.0 g
-
Rzodkiew biała, wstążki 100.0 g
-
Esencja Bulionu Warzywnego Knorr Professional Do Smaku
Podanie
-
Dymka 30.0 g
-
Bulion
- W ciepłej wodzie wymieszaj rosół i zagotuj.
- Warzywa zetrzyj na tarce jarzynowej, wymieszaj z wołowiną, białkami jaj i lodem.
- Całość przełóż do wywaru, dodaj przyprawy i gotuj na małym ogniu ok. 1 godzinę.
- Przecedź przez gazę i dopraw do smaku.
-
Makaron
- Makaron gotuj w osolonej wrzącej wodzie przez 5-7 minut, odcedź i zahartuj zimną wodą.
-
Garnisz
- Grzyby pokrój w cienkie plasterki i razem z warzywami zblanszuj w wodzie przyprawionej Esencją bulionu warzywnego. Następnie zahartuj.
-
Podanie
- Do miseczki włóż makaron, warzywa i grzyby. Zalej gorącym orientalnym bulionem i udekoruj drobno pokrojoną dymką.