+

Pierożki

  • Filet z kurczaka grubo mielony 600 g
  • Olej 30 ml
  • Szalotka 50 g
  • Chili 2 szt
  • Imbir 10 g
  • Cukier brązowy 3 Łyżki
  • Sos rybny 4 Łyżki
  • Bok Choy 300 g
  • Ciasto na pierożki wonton, gotowe 30 szt

Sos

  1. Pierożki

    • Mięso zamarynuj w Delikacie.
    • Rozgrzej olej. Kolejno dodawaj składniki: zamarynowanego kurczaka, szalotkę, chili, imbir, cukier i sos rybny. Smaż przez ok. 5-7 minut tak, aby sos się zredukował.
    • Dodaj drobno pokrojony bok choy i duś przez ok. 1 minutę. Odstaw do wystygnięcia.
    • Jedną łyżkę farszu nałóż na środek ciasta wonton i namocz jego krawędzie. Zagnieć dwa przeciwległe końce, pozostawiając górę otwartą. Gotuj na parze przez 5 minut.
  2. Sos

    Wymieszaj składniki sosu.
  3. Podanie

    Pierożki podawaj z przygotowanym sosem.
+