+

Kaczka

  • Kaczka cała 2 cu
  • Anyż, goździki, cynamon (mielone) do smaku

Solanka

Sos do skropienia warzyw i kaczki

Podanie

  • Warzywa (marchew, pak choy, cukrowy, seler naciowy) 800 g
  • Sezam prażony 20 g
  1. Kaczka

    • Kaczki oczyść, odetnij szyje, natrzyj wewnątrz mielonym anyżem, goździkiem i cynamonem.
  2. Solanka

    • W zimnej wodzie rozpuść sól i Esencję bulionu drobiowego. Przy pomocy igły masarskiej ostrzykuj solanką piersi i nogi kaczki. Zwróć uwagę, by solanka znalazła się w całej kaczce.
    • Zwiąż nogi kaczki i powieś ją na haku nogami na góry. Susz w chłodni 3 dni.
    • Po tym czasie gotuj kaczki . Ustaw piec na funkcję gotowania w temperaturze 85⁰C na 3 godziny.
    • Ugotowaną kaczkę wstaw na 7 minut do piekarnika, nagrzanego do 290⁰C - by ją zrumienić i nadać jej chrupkości.
  3. Sos do skropienia warzyw i kaczki

    • W garnku połącz wszystkie składniki i redukuj do konsystencji sosu. Po wystudzeniu powinna ona przypominać lepki sos.
    • Zimny sos przelej do plastikowej butelki z małym otworem do polewania.
  4. Podanie

    • Warzywa podsmaż na patelni, by były chrupkie, kaczkę wyporcjuj.
    • Na talerzu przygotuj kompozycję z warzyw i kaczki. Polej przygotowanym sosem i posyp upalonym sezamem.
+

Chcesz zobaczyć więcej?

Załóż konto

Chcesz mieć dostęp do wyjątkowych filmów i artykułów?

  • Rejestracja zajmie Ci tylko 30 sekund.
  • Oglądaj bez ograniczeń niezwykłe filmy i zainspiruj się.
  • Uzyskaj wgląd do pełnej treści artykułów stworzonych przez szefów kuchni z całego świata.