1. Bakłażany

    • Bakłażany umyj i pokrój w plastry nie grubsze niż 1 cm. Lekko oprósz solą i odstaw na godzinę.
    • Następnie opłucz je i wytrzyj papierowym ręcznikiem. Zgrilluj.
  2. Sos

    • Cebulę posiekaj i podsmaż na oliwie. Dodaj mięso i zasmaż. Następnie dodaj przyprawy i wino.
    • Sos Demi-Glace połącz z wodą, dodaj do mięsa i wymieszaj.
    • Całość duś na wolnym ogniu do miękkości mięsa.
  3. Puree

    • Zagotuj 2 litry wody, zdejmij z ognia, ostudź do temperatury 80-85⁰C.
    • Wsyp Puree ziemniaczane, wymieszaj i odstaw na 2-3 minuty, a następnie jeszcze raz krótko zamieszaj.
  4. Sos beszamelowy

    • Sos biały połącz z mlekiem, zagotuj, dodaj gałkę muszkatołową i odstaw.
  5. Pieczenie

    • Blachę G/N do zapiekania wysmaruj tłuszczem i obsyp bułką tartą.
    • Następnie układaj warstwami: Puree ziemniaczane, sos mięsny, pomidory, bakłażany i ponownie Puree ziemniaczane.
    • Na wierzch polej sosem beszamelowym i posyp startym serem mozzarella.
    • Piecz od 35 do 45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160°C.
  6. Podanie

    • Musakę podawaj z bukietem sałat.
+

Chcesz zobaczyć więcej?

Załóż konto

Chcesz mieć dostęp do wyjątkowych filmów i artykułów?

  • Rejestracja zajmie Ci tylko 30 sekund.
  • Oglądaj bez ograniczeń niezwykłe filmy i zainspiruj się.
  • Uzyskaj wgląd do pełnej treści artykułów stworzonych przez szefów kuchni z całego świata.