+

Mule

  • Małże, świeże 6 kg
  • Masło 200 g
  • Oliwa z oliwek 100 ml
  • Seler naciowy(kostka) 800 g
  • Szalotka(piórka) 80 g
  • Czosnek(plasterki) 20 g
  • Tymianek świeży
  • Liść laurowy 20 cu
  • Wino białe wytrawne 400 ml

Sos

Podanie

  • Bagietka5 szt.
  1. Mule

    • Mule dokładnie oczyść i przełóż do zimnej wody z lodem i solą.
    • W garnku na rozgrzanym maśle z oliwą zeszklij seler, szalotkę i czosnek, dodaj tymianek i liść laurowy, podlej winem. Całość duś przez chwilę, dodaj mule. Garnek przykryj i potrząśnij, aby składniki dobrze się wymieszały, następnie duś przez 5 minut.
    • Mule odcedź i odstaw w ciepłe miejsce.
  2. Sos

    • Powstały sos zredukuj, dodaj Esencję bulionu rybnego, szafran i śmietankę. Przypraw pieprzem i zieloną pietruszką.
  3. Podanie

    • Mule podawaj z sosem i ciepłą czosnkową bagietką.

+

Chcesz mieć dostęp do wyjątkowych filmów i artykułów?

  • Rejestracja zajmie Ci tylko 30 sekund.
  • Oglądaj bez ograniczeń niezwykłe filmy i zainspiruj się.
  • Uzyskaj wgląd do pełnej treści artykułów stworzonych przez szefów kuchni z całego świata.
Załóż konto