Mule marinière ze śmietanką i szafranem
Mule po marynarsku, duszone w białym winie to doskonałe francuskie danie, które wzbogaci każde menu.

Składniki
Mule
-
Małże, świeże 6 kg
-
Masło 200 g
-
Oliwa z oliwek 100 ml
-
Seler naciowy(kostka) 800 g
-
Szalotka(piórka) 80 g
-
Czosnek(plasterki) 20 g
-
Tymianek świeży
-
Liść laurowy 20 cu
-
Wino białe wytrawne 400 ml
Sos
-
Śmietanka 36% 600 ml
-
Pieprz czarny mielony, rozgnieciony
-
Pietruszka zielona 20 g
-
Szafran do smaku
Podanie
-
Bagietka5 szt.
Przygotowanie
-
Mule
- Mule dokładnie oczyść i przełóż do zimnej wody z lodem i solą.
- W garnku na rozgrzanym maśle z oliwą zeszklij seler, szalotkę i czosnek, dodaj tymianek i liść laurowy, podlej winem. Całość duś przez chwilę, dodaj mule. Garnek przykryj i potrząśnij, aby składniki dobrze się wymieszały, następnie duś przez 5 minut.
- Mule odcedź i odstaw w ciepłe miejsce.
-
Sos
- Powstały sos zredukuj, dodaj Esencję bulionu rybnego, szafran i śmietankę. Przypraw pieprzem i zieloną pietruszką.
-
Podanie
- Mule podawaj z sosem i ciepłą czosnkową bagietką.