+

Mule

  • Małże, świeże 6.0 kg
  • Masło 200.0 g
  • Oliwa z oliwek 100.0 ml
  • Seler naciowy(kostka) 800.0 g
  • Szalotka(piórka) 80.0 g
  • Czosnek 20.0 g
  • Tymianek świeży
  • Liść laurowy 20.0 cu
  • Wino białe wytrawne 400.0 ml

Sos

Podanie

  • Bagietka5 szt.
  1. Mule

    • Mule dokładnie oczyść i przełóż do zimnej wody z lodem i solą.
    • W garnku na rozgrzanym maśle z oliwą zeszklij seler, szalotkę i czosnek, dodaj tymianek i liść laurowy, podlej winem. Całość duś przez chwilę, dodaj mule. Garnek przykryj i potrząśnij, aby składniki dobrze się wymieszały, następnie duś przez 5 minut.
    • Mule odcedź i odstaw w ciepłe miejsce.
  2. Sos

    • Powstały sos zredukuj, dodaj Esencję bulionu rybnego, szafran i śmietankę. Przypraw pieprzem i zieloną pietruszką.
  3. Podanie

    • Mule podawaj z sosem i ciepłą czosnkową bagietką.