Mini tarta z niespodzianką z czerwonych owoców

Składniki
Słodkie ciasto
-
Mąka 500 g
-
Mąka migdałowa 125 g
-
Cukier puder 250 g
-
Sól morska 5 g
-
Masło 300 g
-
Jajko 2 szt.
-
Aromat waniliowy 5 ml
Kompot z czerwonych owoców
-
Jagody 100 g
-
Maliny 100 g
-
Cukier 100 g
Krem waniliowy
-
Cukier 100 g
-
Laska wanilii 1 szt.
-
Żelatyna, w płatkach 4 szt.
-
Śmietanka 30% 1 l
Dekoracja
-
Zamarznięte maliny
-
Jagody
-
Puder truskawkowy
-
Słodkie ciasto
- Zmiksuj mąkę, mąkę migdałową, cukier puder, sól morską i masło.
- Następnie dodaj jajka i aromat waniliowy.
- Powstałą masę odstaw na 30 minut.
- Uformuj ciasto w mini tarty.
- Piecz przez 10 minut w 180°C.
-
Kompot z czerwonych owoców
- W międzyczasie usmaż jagody, maliny i cukier, następnie ostudź.
-
Krem waniliowy
- Zagotuj śmietanę, cukier i wanilię.
- Potem dodaj wcześniej namoczoną żelatynę i odstaw do lodówki na 24 godziny.
- Po tym czasie ubij masę z odrobiną świeżej śmietanki do konsystencji bitej śmietany.
-
Dekoracja
- Tartę wypełnij usmażonymi owocami.
- Następnie dodaj porcję sorbetu wiśniowego Carte d'Or albo lodów truskawkowych Carte d'Or, a dookoła lodów za pomocą szprycy cukierniczej ułóż krem waniliowy.
- Na koniec dodaj maliny, jagody i puder truskawkowy do dekoracji.