Mini tarta z karmelową niespodzianką

Składniki
Mini tarta z karmelową niespodzianką
Wylicz koszt tego dania tutaj
Ilość porcji
−
+
Cena dania w menu
Całkowity koszt składników
zł0.0
Koszt jednej porcji
Koszt składników (w %)
Etykieta składnika
Nazwa
Cena w zł
Ilość
% food cost składnika
Koszt całkowity
Słodkie ciasto
Mąka
/g
500.0 g
0%
Mąka migdałowa
/g
125.0 g
0%
Cukier puder
/g
250.0 g
0%
Sól morska
/g
5.0 g
0%
Masło
/g
300.0 g
0%
Jajko
/szt.
2.0 szt.
0%
Aromat waniliowy
/ml
5.0 ml
0%
Krem karmelowy
Cukier puder
/g
150.0 g
0%
Listki żelatyny
/szt.
3.0 szt.
0%
Sól morska
/g
10.0 g
0%
Śmietanka 30%
/l
1.0 l
0%
Krem waniliowy
Cukier
/g
100.0 g
0%
Laska wanilii
/szt.
1.0 szt.
0%
Żelatyna, w płatkach
/szt.
4.0 szt.
0%
Dekoracja
Lody Słony Karmel Carte d'Or
/do dekoracji
0.0 do dekoracji
0%
Posypka z kulek czekoladowych
/do dekoracji
0.0 do dekoracji
0%
Nazwa składnika
/
Uwaga: Wskazane ceny bazują na hurtowych cenach rynkowych. Mogą się wahać w zależności od zmian sezonowych oraz podaży. Unilever Food Solutions nie ponosi odpowiedzialności za żadne odstępstwa.
Słodkie ciasto
-
Mąka 500.0 g
-
Mąka migdałowa 125.0 g
-
Cukier puder 250.0 g
-
Sól morska 5.0 g
-
Masło 300.0 g
-
Jajko 2.0 szt.
-
Aromat waniliowy 5.0 ml
Krem karmelowy
-
Cukier puder 150.0 g
-
Listki żelatyny 3.0 szt.
-
Sól morska 10.0 g
-
Śmietanka 30% 1.0 l
Krem waniliowy
-
Cukier 100.0 g
-
Laska wanilii 1.0 szt.
-
Żelatyna, w płatkach 4.0 szt.
Dekoracja
-
Lody Słony Karmel Carte d'Or
-
Posypka z kulek czekoladowych
-
Słodkie ciasto
- Zmiksuj mąkę, mąkę migdałową, cukier puder, sól morską i masło.
- Następnie dodaj jajka i aromat waniliowy.
- Powstałą masę odstaw na 30 minut.
- Uformuj ciasto w mini tarty.
- Piecz przez 10 minut w 180°C.
-
Krem karmelowy
- Skarmelizuj cukier, następnie połącz ze śmietanką.
- Dodaj żelatynę i sól morską.
- Przemieszaj wszystko na jednolitą masę.
-
Krem waniliowy
- Zagotuj śmietankę, cukier i wanilię.
- Potem dodaj wcześniej namoczoną żelatynę i odstaw do lodówki na 24 godziny.
- Po tym czasie ubij masę z odrobiną świeżej śmietanki do konsystencji bitej śmietany.
-
Dekoracja
- Do tarty włóż porcję lodów słony karmel Carte d'Or, a dookoła lodów za pomocą szprycy cukierniczej ułóż krem waniliowy.
- Na koniec dodaj posypkę z kulek czekoladowych oraz krem karmelowy.