Mini tarta z egzotyczną niespodzianką

Składniki
Mini tarta z egzotyczną niespodzianką
Wylicz koszt tego dania tutaj
Ilość porcji
−
+
Cena dania w menu
Całkowity koszt składników
zł0.0
Koszt jednej porcji
Koszt składników (w %)
Etykieta składnika
Nazwa
Cena w zł
Ilość
% food cost składnika
Koszt całkowity
Słodkie ciasto
Mąka
/g
500.0 g
0%
Mąka migdałowa
/g
125.0 g
0%
Cukier puder
/g
250.0 g
0%
Sól morska
/g
5.0 g
0%
Masło
/g
300.0 g
0%
Jajko
/szt.
2.0 szt.
0%
Aromat waniliowy
/ml
5.0 ml
0%
Beza
Białko jajka
/g
100.0 g
0%
Cukier puder
/g
100.0 g
0%
Cukier
/g
100.0 g
0%
Krem waniliowy
Laska wanilii
/szt.
1.0 szt.
0%
Żelatyna, w płatkach
/szt.
4.0 szt.
0%
Śmietanka 30%
/l
1.0 l
0%
Dekoracja
Lody Wanilia Bourbon Carte d'Or
/do dekoracji
0.0 do dekoracji
0%
Sorbet Marakuja Carte d'Or
/do dekoracji
0.0 do dekoracji
0%
Puder Z Ananasa
/
0.0
0%
Bezy
/do dekoracji
0.0 do dekoracji
0%
Nazwa składnika
/
Uwaga: Wskazane ceny bazują na hurtowych cenach rynkowych. Mogą się wahać w zależności od zmian sezonowych oraz podaży. Unilever Food Solutions nie ponosi odpowiedzialności za żadne odstępstwa.
Słodkie ciasto
-
Mąka 500.0 g
-
Mąka migdałowa 125.0 g
-
Cukier puder 250.0 g
-
Sól morska 5.0 g
-
Masło 300.0 g
-
Jajko 2.0 szt.
-
Aromat waniliowy 5.0 ml
Beza
-
Białko jajka 100.0 g
-
Cukier puder 100.0 g
-
Cukier 100.0 g
Krem waniliowy
-
Laska wanilii 1.0 szt.
-
Żelatyna, w płatkach 4.0 szt.
-
Śmietanka 30% 1.0 l
Dekoracja
-
Lody Wanilia Bourbon Carte d'Or
-
Sorbet Marakuja Carte d'Or
-
Puder Z Ananasa
-
Bezy
-
Słodkie ciasto
- Zmiksuj mąkę, mąkę migdałową, cukier puder, sól morską i masło.
- Następnie dodaj jajka i aromat waniliowy.
- Powstałą masę odstaw na 30 minut.
- Uformuj ciasto w mini tarty.
- Piecz przez 10 minut w 180°C.
-
Beza
- Białka połącz z cukrem, mieszając podgrzej w kąpieli wodnej do temp.50°C.
- Następnie masę ubij mikserem do uzyskania sztywnej piany dodając w między czasie porcjami cukier puder.
- Wystudzoną pianę za pomocą rękawa cukierniczego wyporcjuj na blachę tworząc długie wałeczki.
- Bezę susz w 60°C przez 2 godziny w piecu (z wyłączonym obiegiem).
-
Krem waniliowy
- Zagotuj śmietankę, cukier i wanilię.
- Potem dodaj wcześniej namoczoną żelatynę i odstaw do lodówki na 24 godziny.
- Po tym czasie ubij masę z odrobiną świeżej śmietanki do konsystencji bitej śmietany.
-
Dekoracja
- Do tarty włóż porcję lodów waniliowych Carte d'Or lub sorbet z marakuji Carte d'Or, a dookoła lodów udekoruj kremem waniliowym wyciśniętym ze szprycy cukierniczej.
- Na koniec dodaj puder ananasowy i bezy.