Mini tarta z egzotyczną niespodzianką

Składniki
Słodkie ciasto
-
Mąka 500.0 g
-
Mąka migdałowa 125.0 g
-
Cukier puder 250.0 g
-
Sól morska 5.0 g
-
Masło 300.0 g
-
Jajko 2.0 szt.
-
Aromat waniliowy 5.0 ml
Beza
-
Białko jajka 100.0 g
-
Cukier puder 100.0 g
-
Cukier 100.0 g
Krem waniliowy
-
Laska wanilii 1.0 szt.
-
Żelatyna, w płatkach 4.0 szt.
-
Śmietanka 30% 1.0 l
Dekoracja
-
Puder z ananasa
-
Bezy
-
Słodkie ciasto
- Zmiksuj mąkę, mąkę migdałową, cukier puder, sól morską i masło.
- Następnie dodaj jajka i aromat waniliowy.
- Powstałą masę odstaw na 30 minut.
- Uformuj ciasto w mini tarty.
- Piecz przez 10 minut w 180°C.
-
Beza
- Białka połącz z cukrem, mieszając podgrzej w kąpieli wodnej do temp.50°C.
- Następnie masę ubij mikserem do uzyskania sztywnej piany dodając w między czasie porcjami cukier puder.
- Wystudzoną pianę za pomocą rękawa cukierniczego wyporcjuj na blachę tworząc długie wałeczki.
- Bezę susz w 60°C przez 2 godziny w piecu (z wyłączonym obiegiem).
-
Krem waniliowy
- Zagotuj śmietankę, cukier i wanilię.
- Potem dodaj wcześniej namoczoną żelatynę i odstaw do lodówki na 24 godziny.
- Po tym czasie ubij masę z odrobiną świeżej śmietanki do konsystencji bitej śmietany.
-
Dekoracja
- Do tarty włóż porcję lodów waniliowych Carte d'Or lub sorbet z marakuji Carte d'Or, a dookoła lodów udekoruj kremem waniliowym wyciśniętym ze szprycy cukierniczej.
- Na koniec dodaj puder ananasowy i bezy.