+

Słodkie ciasto

  • Mąka 500.0 g
  • Mąka migdałowa 125.0 g
  • Cukier puder 250.0 g
  • Sól morska 5.0 g
  • Masło 300.0 g
  • Jajko 2.0 szt.
  • Aromat waniliowy 5.0 ml

Beza

  • Białko jajka 100.0 g
  • Cukier puder 100.0 g
  • Cukier 100.0 g

Krem waniliowy

  • Laska wanilii 1.0 szt.
  • Żelatyna, w płatkach 4.0 szt.
  • Śmietanka 30% 1.0 l

Dekoracja

  1. Słodkie ciasto

    • Zmiksuj mąkę, mąkę migdałową, cukier puder, sól morską i masło.
    • Następnie dodaj jajka i aromat waniliowy.
    • Powstałą masę odstaw na 30 minut.
    • Uformuj ciasto w mini tarty.
    • Piecz przez 10 minut w 180°C.
  2. Beza

    • Białka połącz z cukrem, mieszając podgrzej w kąpieli wodnej do temp.50°C.
    • Następnie masę ubij mikserem do uzyskania sztywnej piany dodając w między czasie porcjami cukier puder.
    • Wystudzoną pianę za pomocą rękawa cukierniczego wyporcjuj na blachę tworząc długie wałeczki.
    • Bezę susz w 60°C przez 2 godziny w piecu (z wyłączonym obiegiem).
  3. Krem waniliowy

    • Zagotuj śmietankę, cukier i wanilię.
    • Potem dodaj wcześniej namoczoną żelatynę i odstaw do lodówki na 24 godziny.
    • Po tym czasie ubij masę z odrobiną świeżej śmietanki do konsystencji bitej śmietany.
  4. Dekoracja

    • Do tarty włóż porcję lodów waniliowych Carte d'Or lub sorbet z marakuji Carte d'Or, a dookoła lodów udekoruj kremem waniliowym wyciśniętym ze szprycy cukierniczej.
    • Na koniec dodaj puder ananasowy i bezy.