Marynowany miecznik, mus z foie gras, krem z rukwi wodnej
Receptura stworzona przez Rafała Godziemskiego, reprezentuje połączenie kuchni francuskiej i azjatyckiej. Doskonale sprawdzi się jako przystawka à la carte w letnie dni. Tłuszcz aromatycznego foie gras podkreśla i wzmacnia smak miecznika.

Składniki
Marynowany miecznik, mus z foie gras, krem z rukwi wodnej
Wylicz koszt tego dania tutaj
Ilość porcji
−
+
Cena dania w menu
Całkowity koszt składników
zł0.0
Koszt jednej porcji
Koszt składników (w %)
Etykieta składnika
Nazwa
Cena w zł
Ilość
% food cost składnika
Koszt całkowity
Mus z foie gras
Foie gras, oczyszczony
/g
250.0 g
0%
Masło
/g
10.0 g
0%
Porto
/ml
50.0 ml
0%
Cukier waniliowy
/g
20.0 g
0%
"Śmietanka" roślinna 30%
/ml
100.0 ml
0%
Sól, Pieprz Biały I Czarny Do Smaku
/
0.0
0%
Redukcja barszczu
Woda
/ml
200.0 ml
0%
Tymianek świeży
/gałązki
2.0 gałązki
0%
Miecznik
Miecznik (steki)
/g
800.0 g
0%
Oliwa
/ml
50.0 ml
0%
Ocet ryżowy
/ml
15.0 ml
0%
Musztarda francuska
/g
20.0 g
0%
Sok z cytryny świeży
/ml
20.0 ml
0%
Skórka z limonki
/cu
1.0 cu
0%
Sól morska
/g
10.0 g
0%
Krem z rukwi wodnej
"Śmietanka" roślinna 30%
/ml
150.0 ml
0%
Rukiew wodna
/g
20.0 g
0%
Limonka
/g
50.0 g
0%
Sól, Cukier Do Smaku
/
0.0
0%
Szalotka i por w suchej tempurze
Tempura sucha
/g
40.0 g
0%
Por biała część
/g
56.0 g
0%
Szalotka
/g
56.0 g
0%
Podanie
Trybula
/g
5.0 g
0%
Szczypiorek
/g
10.0 g
0%
Amarantus
/g
5.0 g
0%
Grana padano, płatki
/g
20.0 g
0%
Rukiew wodna
/g
5.0 g
0%
Nazwa składnika
/
Uwaga: Wskazane ceny bazują na hurtowych cenach rynkowych. Mogą się wahać w zależności od zmian sezonowych oraz podaży. Unilever Food Solutions nie ponosi odpowiedzialności za żadne odstępstwa.
Mus z foie gras
-
Foie gras, oczyszczony 250.0 g
-
Masło 10.0 g
-
Porto 50.0 ml
-
Cukier waniliowy 20.0 g
-
"Śmietanka" roślinna 30% 100.0 ml
-
Sól, Pieprz Biały I Czarny Do Smaku
Redukcja barszczu
-
Woda 200.0 ml
-
Tymianek świeży 2.0 gałązki
Miecznik
-
Miecznik (steki) 800.0 g
-
Oliwa 50.0 ml
-
Ocet ryżowy 15.0 ml
-
Musztarda francuska 20.0 g
-
Sok z cytryny świeży 20.0 ml
-
Skórka z limonki 1.0 cu
-
Sól morska 10.0 g
Krem z rukwi wodnej
-
"Śmietanka" roślinna 30% 150.0 ml
-
Rukiew wodna 20.0 g
-
Limonka 50.0 g
-
Sól, Cukier Do Smaku
Szalotka i por w suchej tempurze
-
Tempura sucha 40.0 g
-
Por biała część 56.0 g
-
Szalotka 56.0 g
Podanie
-
Trybula 5.0 g
-
Szczypiorek 10.0 g
-
Amarantus 5.0 g
-
Grana padano, płatki 20.0 g
-
Rukiew wodna 5.0 g
-
Mus z foie gras
- Składniki foie gras włóż do termomiksu i miksuj do uzyskania temperatury 45⁰C.
- Dopraw do smaku.
-
Redukcja barszczu
- Barszcz wymieszaj w gorącej, przegotowanej wodzie z tymiankiem i redukuj na wolnym ogniu.
- Odstaw do wystygnięcia i przecedź.
-
Miecznik
- Miecznika pokrój w plastry.
- Składniki marynaty delikatnie wymieszaj, dodaj plastry miecznika i odstaw na minimum 2 godziny.
- Plastry miecznika wyjmij z marynaty.
- Zimny barszcz wylej na blachę tak aby powstała cienka warstwa, ułóż na nim plastry miecznika i pozostaw przez 15 minut.
-
Krem z rukwi wodnej
- Ramę 31% zmiksuj z rukwią wodną, limonką, solą i cukrem.
- Następnie przetrzyj przez sito.
-
Szalotka i por w suchej tempurze
- Szalotkę i por pokój w krążki, obtocz w suchej tempurze i usmaż w głębokim tłuszczu.
-
Podanie
- Na talerzu rozciągnij mus z foie gras, na nim ułóż plastry miecznika i pozostałe składniki.
- Całość udekoruj dodatkami.