+

Makaron

  • Oliwa 80 ml
  • Seler naciowy(półplasterki) 556 g
  • Czosnek(plasterki) 74 g
  • Pomidorki cherry(połówki) 408 g
  • Oliwki czarne 250 g
  • i zielone (połówki)
  • Ogony krewetek 800 g
  • Papryka chili świeża(drobna kostka) do smaku
  • Krewetki całe (16/20) 33 cu
  • Wino białe wytrawne 300 ml
  • Pietruszka zielona(posiekana) 20 g
  • Pieprz czarny, cukier do smaku
  • Olej 15 ml

Podanie

  • Rukola 70 g
  1. Makaron

    • Na oliwie zeszklij seler i czosnek, dodaj pomidory cherry i oliwki. Dodaj chili oraz krewetki, podlej winem i duś przez chwilę na małym ogniu.Fond z owoców morza połącz z olejemi zieloną pietruszkę.Dodaj razem z pomidorami z puszki,przypraw pieprzem i cukrem do smaku.
    • Makaron ugotuj w osolonej wodzie z oliwą, odcedź i połącz z ciepłym sosem.
  2. Podanie

    • Spaghetti podawaj z rukolą.