+

Sałatka

  • Woda 2.2 l
  • Pomidory 200 g
  • Ogórek zielony 300 g
  • Cebula czerwona 150 g
  • Papryka czerwona 200 g
  • Oliwa 80 ml
  • Cytryna 2 szt
  • Mięta świeża 40 g
  • Sól, pieprz i kumin

Łosoś

  • Łosoś filet 10 szt
  • Sól, cukier
  • Oliwa, masło, czonek, skórka z cytryny do smażenia
  1. Sałatka

    • Grandine ugotuj w wodzie z dodatkiem pasty szafranowej.
    • Wszystkie warzywa pokrój w kostkę, wymieszaj z zimnym makaronem i dopraw do smaku oliwą, cytryną, posiekaną miętą oraz pozostałymi przyprawami.
  2. Łosoś

    • Łososia zasyp mieszanką soli z cukrem i odstaw do zamarynowania na 20 minut.
    • Rybę umyj pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym.
    • Usmaż na oliwie z masłem, czosnkiem i skórką z cytryny.
  3. Podanie

    • Łososia podawaj na przygotowanej wcześniej sałatce tabbouleh.

+