Lasagne wegatariańska z bukietem sałat i oliwą | Unilever Food Solutions
+

Farsz do lasagne

Sos beszamel

  • Olej 100 ml
  • Mąka 100 g
  • Mleko 1.5 l
  • Gałka muszkatołowa cała 2 g
  • Sól 20 g

Lasagne

  • Ser mozzarella 700 g
  • Mix sałat 500 g
  • Oliwa 200 ml
  1. Farsz do lasagne

    • „Jak Mielone” połącz z wodą i gotuj przez 5 minut na małym ogniu.
    • Na 50 ml oleju podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę oraz pozostałe warzywa starte na tarce jarzynowej.
    • Dodaj pomidory, koncentrat pomidorowy i zasmażaj przez chwilę, połącz z „Jak Mielone” dopraw posiekanym czosnkiem, oregano, pieprzem i 20 g soli.
  2. Sos beszamel

    • Z oleju i mąki przygotuj zasmażkę, dodaj ciepłe mleko, gałkę muszkatołową, pozostałą ilość soli i zagotuj.
  3. Lasagne

    • Blachę G/N (1/1) przesmaruj sosem beszamel, ułóż warstwę makaronu, część farszu do lasagne, część sosu beszamel posyp startym serem.
    • Wszystkie czynności powtórz aby powstały cztery warstwy makaronu. Ostatniej warstwy nie posypuj serem. Gotuj pod przykryciem w piecu przez 30 minut posyp serem i zapiekaj w temperaturze 160°C przez 10 minut.
    • Wyporcjowaną lasngne podawj z bukietem sałat i oliwą.