Lakierowany kurczak z miodem i sezamem (BG)
Bezglutenowa propozycja dania głównego.
/main-header.jpg)
Składniki
Puree z cieciorki
-
Cieciorka 500 g
-
Masło 100.0 g
-
Olej sezamowy 20.0 ml
-
Kumin do smaku
-
Sól
Kurczak
-
Udka z kurczaka 10 szt. 2.5 kg
-
Przyprawy (sól i pieprz)
-
Olej rzepakowy (do smażenia)
-
Miód 100.0 g
-
Woda 500.0 ml
-
Sos sojowy 40.0 ml
-
Nasiona sezamu prażone 20.0 g
-
Redukcja drobiowa do sosów Knorr Professional 0,8 kg 50.0 g
Podanie
-
Mała marchewka baby 200.0 g
-
Okra 100 g
-
Szparagi zielone 200.0 g
-
Rzepa baby 300.0 g
-
Puree z cieciorki
- Cieciorkę ugotuj w wodzie z dodatkiem esencji bulionu z kury.
- Następnie zmiksuj i przetrzyj przez sito.
- Na koniec dodaj masło, oliwę i dopraw do smaku.
-
Kurczak
- Udka przetnij na pół, oczyść nóżkę a podudzie wytrybuj. Przypraw solą i pieprzem.
- Na oleju podsmaż mięso, aż nabierze rumianego koloru, obsmażony drób przełóż do pieca i piecz do miękkości, na patelnię od smażenia drobiu dodaj miód, sezam i sos sojowy i chwilę podgotuj, podlej wodą dodaj redukcję drobiową i wymieszaj, tak, aby wszystkie składniki się połączyły. Redukuj do konsystencji sosu.
-
Podanie
- Warzywa obierz i zblanszuj.
- Kurczaka serwuj z przygotowanym sosem i warzywami na puree z cieciorki.