+

Puree z cieciorki

Kurczak

  • Udka z kurczaka 10 szt. 2.5 kg
  • Przyprawy (sól i pieprz)
  • Olej rzepakowy (do smażenia)
  • Miód 100 g
  • Woda 500 ml
  • Sos sojowy 40 ml
  • Nasiona sezamu prażone 20 g
  • Redukcja drobiowa do sosów Knorr Professional 0,8 kg 50 g

Podanie

  • Mała marchewka baby 200 g
  • Okra 100 g
  • Szparagi zielone 200 g
  • Rzepa baby 300 g
  1. Puree z cieciorki

    • Cieciorkę ugotuj w wodzie z dodatkiem esencji bulionu z kury.
    • Następnie zmiksuj i przetrzyj przez sito.
    • Na koniec dodaj masło, oliwę i dopraw do smaku.
  2. Kurczak

    • Udka przetnij na pół, oczyść nóżkę a podudzie wytrybuj. Przypraw solą i pieprzem.
    • Na oleju podsmaż mięso, aż nabierze rumianego koloru, obsmażony drób przełóż do pieca i piecz do miękkości, na patelnię od smażenia drobiu dodaj miód, sezam i sos sojowy i chwilę podgotuj, podlej wodą dodaj redukcję drobiową i wymieszaj, tak, aby wszystkie składniki się połączyły. Redukuj do konsystencji sosu.
  3. Podanie

    • Warzywa obierz i zblanszuj.
    • Kurczaka serwuj z przygotowanym sosem i warzywami na puree z cieciorki.
+