Kurki w kremowym sosie kokosowym
Tak przyrządzone kurki znakomicie będą pasować do chudych ryb lub drobiu. Podając je w cieście francuskim, stworzymy ciekawą przystawkę.

Składniki
Kurki
-
Kurki oczyszczone 1600 g
-
Szalotka 120 g
-
Masło 70 g
-
Wino białe wytrawne 150 ml
-
Woda 800 ml
-
Sól do smaku
Podanie
-
Szczypiorek 20 g
Przygotowanie
-
Kurki
- Kurki włóż do wrzącej wody, gotuj przez kilka minut, odcedź.
- Szalotkę pokrój w drobną kostkę, zasmaż na maśle, następnie dodaj kurki, po chwili wino i zredukuj o 50%.
- Zalej całość ciepłą wodą, dodaj mleczko kokosowe i duś przez chwilę.
- Dopraw do smaku Primerbą grzybową i solą.
-
Podanie
- Przed podaniem danie posyp pokrojonym szczypiorkiem.