Kurczak z grilla po tajsku

Składniki
Kurczak
-
Kurczak cały (mały, ok. 500 – 600 g) 5 szt. 3.0 kg
-
Woda 5.0 l
-
Sól 150.0 g
-
Rama Culinesse Profi 0,9 l 50.0 ml
Glazura
-
Sos ostrygowy 200.0 g
-
Woda 100.0 ml
-
Czosnek (roztarty) 6.32 ząbków
-
Trawa cytrynowa (rozgnieciona i pokrojona) 3.0 cu
-
Kolendra ziarna (roznieciona) 20.0 g
-
Limonka 2.0 cu
-
Cukier 50.0 g
Grillowanie
-
Patyki bambusowe 20 szt.
Podanie
-
Ryż jaśminowy 400.0 g
-
Kurczak
- Kurczaka przetnij na pół, usuń kości, pozostawiając udka i skrzydełka.
- Wodę wymieszaj z solą, włóż do niej kurczaki i odstaw do lodówki na minimum 12 godzin.
- Po wyjęciu z solanki wypłucz mięso w zimnej wodzie i osusz, natrzyj Delikatem i Ramą Culinesse.
-
Glazura
- Składniki glazury wymieszaj i krótko gotuj. Odstaw do wystygnięcia.
-
Grillowanie
- Przed grillowaniem zepnij kurczaka patykami bambusowymi (umieść kurczaka między dwoma patykami, związując końcówki patyków z dwóch stron).
- Piecz na grillu węglowym lub lawowym, często przewracając kurczaki na drugą stronę.
- Na 10 minut przed końcem grillowania posmaruj kurczaki glazurą z dwóch stron, obracając mięso co jakiś czas.
- Ten przepis możesz również wykonać w piecu konwekcyjnym, nagrzanym do temperatury 175°C.
-
Podanie
- Podawaj z ugotowanym ryżem jaśminowym.