Kurczak w piwie
Jeśli chcesz by sos miał mniej wytrawny, a bardziej słodki smak, jasne piwo zredukuj z dodatkiem brązowego cukru lub zastąp je piwem dwusłodowym.

Składniki
Kurczak w piwie
Wylicz koszt tego dania tutaj
Ilość porcji
−
+
Cena dania w menu
Całkowity koszt składników
zł0.0
Koszt jednej porcji
Koszt składników (w %)
Etykieta składnika
Nazwa
Cena w zł
Ilość
% food cost składnika
Koszt całkowity
Kurczak
Podudzia z kurczaka
/cu
20.0 cu
0%
Knorr Professional Marynata do drobiu 0,7 kg
/g
15.0 g
0%

Sól Do Smaku
/
0.0
0%
Rama Combi Profi 3,7 l
/ml
40.0 ml
0%
Sos
Wywar warzywny (niesolony)
/ml
600.0 ml
0%
Piwo
/ml
400.0 ml
0%
Rama Culinesse Profi 0,9 l
/ml
40.0 ml
0%
Cebula ( posiekana)
/g
80.0 g
0%
Marchew
/g
100.0 g
0%
Pieczarki
/g
100.0 g
0%
Liść laurowy
/cu
2.0 cu
0%
Ziemniaki
/g
1000.0 g
0%
Tymianek świeży
/gałązki
3.0 gałązki
0%
Rama Cremefine Fraiche (24%) 1 l
/ml
100.0 ml
0%
Cukinia
/g
100.0 g
0%
Sól, Pieprz Do Smaku
/
0.0
0%
Nazwa składnika
/
Uwaga: Wskazane ceny bazują na hurtowych cenach rynkowych. Mogą się wahać w zależności od zmian sezonowych oraz podaży. Unilever Food Solutions nie ponosi odpowiedzialności za żadne odstępstwa.
Kurczak
-
Podudzia z kurczaka 20.0 cu
-
Sól Do Smaku
-
Rama Combi Profi 3,7 l 40.0 ml
Sos
-
Wywar warzywny (niesolony) 600.0 ml
-
Piwo 400.0 ml
-
Rama Culinesse Profi 0,9 l 40.0 ml
-
Cebula ( posiekana) 80.0 g
-
Marchew 100.0 g
-
Pieczarki 100.0 g
-
Liść laurowy 2.0 cu
-
Ziemniaki 1000.0 g
-
Tymianek świeży 3.0 gałązki
-
Rama Cremefine Fraiche (24%) 1 l 100.0 ml
-
Cukinia 100.0 g
-
Sól, Pieprz Do Smaku
-
Kurczak
- Podudzia dopraw Marynatą do drobiu i solą.
- Głęboką blachę GN spryskaj Ramą Combi, ułóż na niej podudzia, a następnie spryskaj je z góry Ramą Combi.
- Piecz w temperaturze 190°C przez 10 minut.
-
Sos
- Sos pieczeniowy rozprowadź w gorącym wywarze warzywnym, wymieszanym z jasnym piwem.
- Cebulę, marchew i ziemniaki podziel na cząstki, pieczarki pokrój na połówki.
- Cebulę zeszklij, dodaj marchew, pieczarki, ziemniaki, liść laurowy i tymianek. Całość zasmaż i dodaj do sosu. Wlej Ramę Cremefine Fraiche i wymieszaj.
- Gotowym sosem zalej opieczone udka.
- Blachę wstaw ponownie do pieca nagrzanego do temperatury 160°C i piecz przez 20 minut.
- Pod koniec dodaj cząstki cukinii i dopraw do smaku.