Kurczak w cieście francuskim z pikantnym sosem pomidorowo-paprykowym i glazurowanymi zielonymi warzywami
Obsmażenie filetów przed zawinięciem spowoduje, że mięso będzie soczyste, a ciasto nie zamoknie.

Składniki
Kurczak
-
Cukinia, 30 plastrów krojonych po skosie 1.0 szt.
-
Filet z kurczaka 1.3 kg
-
Rama Culinesse Profi 0,9 l 30.0 ml
-
Szynka dojrzewająca 10 plastrów
-
Ciasto francuskie a’0,350 kg 3.0 szt.
-
Jaja 1.0 szt.
Sos
-
Oliwa z oliwek 30.0 ml
-
Cebula, kostka 80.0 g
-
Czosnek rozgniecony 2.0 ząbki
-
Papryka czerwona kostka 70.0 g
-
Papryka żółta kostka 70.0 g
-
Wino białe wytrawne 70.0 ml
-
Woda 400.0 ml
-
Kapary 20.0 g
-
Chili świeże, drobna kostka 1.0 szt.
Warzywa
-
Fasolka szparagowa zielona cała 500.0 g
-
Groszek cukrowy 200.0 g
-
Jarmuż 150.0 g
-
Szalotka przekrojona na pół 200.0 g
Podanie
-
Miks ziół
-
Kurczak
- Plastry cukinii lekko zgrilluj, przełóż na papierowe ręczniki.
- Filety oczyść, przypraw Marynatą do drobiu. Obsmaż z dwóch stron na Ramie Culinesse.
- Na mięsie ułóż plastry cukinii i owiń szynką.
- Ciasto pokrój na prostokąty.
- Mięso zawiń w ciasto i posmaruj rozmąconym jajkiem.
- Piecz w temperaturze 200⁰C z sondą ustawioną na temperaturę 67⁰C.
-
Sos
- Na oliwie zeszklij cebulę z czosnkiem i paprykami. Wlej wino i redukuj.
- Dodaj wodę, Sos Napoli, wymieszaj i doprowadź do wrzenia.
- Do gotującego się sosu dodaj pozostałe składniki i dopraw do smaku.
-
Warzywa
- Wszystkie warzywa posyp Aroma Mixem i ugotuj na parze w piecu.
-
Podanie
- Danie ułóż na talerzu i udekoruj świeżymi ziołami. Danie ułóż na talerzu i udekoruj świeżymi ziołami.