+

Podudzia i skrzydełka

Panierka sucha

  • Mąka kukurydziana 150.0 g
  • Mąka pszenna 150.0 g
  • Papryka słodka wędzona 3.0 g

Panierka mokra

  • Woda gazowana 300.0 ml
  • Skrobia ziemniaczana 80.0 g
  • Proszek do pieczenia 10.0 g
  • Jaja 2.0 szt.
  • Imbir mielony 2.0 g
  • Kolendra ziarna 2.0 g
  • Chili
  • Przyprawy: sól i pieprz

Sos tatarski

Sos miodowo-musztardowy:

  • Miód 80.0 g
  • Czosnek tarty 1.0 ząbek
  • Woda 100.0 ml
  • Sok z cytryny świeży 20.0 ml
  • Olej 80.0 ml
  • Musztarda francuska gruba 50.0 g
  • Musztarda 20.0 g

Podanie:

  • Frytki 1.2 kg
  1. Podudzia i skrzydełka

    • Uda pokrój na 10 kawałków, a skrzydełka przekrój na dwie części.
    • Kurczaka przypraw Delikatem.
  2. Panierka sucha

    • Mąki wymieszaj z papryką.
  3. Panierka mokra

    Wszystkie składniki panierki mokrej dokładnie wymieszaj.

  4. Obróbka termiczna

    • Wszystkie kawałki kurczaka obtocz w panierce suchej, następnie zanurz w panierce mokrej i ponownie obtocz w panierce suchej.
    • Smaż w głębokim tłuszczu w temperaturze 150°C do momentu, aż mięso się usmaży i będzie odchodzić od kości.
  5. Sos tatarski

    • Składniki sosu wymieszaj i dopraw do smaku.
  6. Sos miodowo-musztardowy:

    • Miód, czosnek, wodę i sok z cytryny zmiksuj, dodaj pozostałe składniki, intensywnie wymieszaj rózgą i dopraw do smaku.
  7. Podanie:

    • Kurczaka w chrupiącej panierce podawaj z trzema sosami i frytkami.