+

Podudzia i skrzydełka

Panierka sucha

  • Mąka kukurydziana 150 g
  • Mąka pszenna 150 g
  • Papryka słodka wędzona 3 g

Panierka mokra

  • Woda gazowana 300 ml
  • Mąka pszenna 150 g
  • Skrobia ziemniaczana 80 g
  • Proszek do pieczenia 10 g
  • Jaja 2 szt
  • Imbir mielony 2 g
  • Kolendra ziarna 2 g
  • Chili
  • Przyprawy: sól i pieprz

Sos tatarski

Sos miodowo-musztardowy:

  • Miód 80 g
  • Czosnek tarty 1 ząbek
  • Woda 100 ml
  • Sok z cytryny świeży 20 ml
  • Olej 80 ml
  • Musztarda francuska gruba 50 g
  • Musztarda 20 g
  • Przyprawy: sól i pieprz

Podanie:

  • Frytki 1.2 kg
  1. Podudzia i skrzydełka

    • Uda pokrój na 10 kawałków, a skrzydełka przekrój na dwie części.
    • Kurczaka przypraw Delikatem.
  2. Panierka sucha

    • Mąki wymieszaj z papryką.
  3. Panierka mokra

    Wszystkie składniki panierki mokrej dokładnie wymieszaj.



  4. Obróbka termiczna

    • Wszystkie kawałki kurczaka obtocz w panierce suchej, następnie zanurz w panierce mokrej i ponownie obtocz w panierce suchej.
    • Smaż w głębokim tłuszczu w temperaturze 150°C do momentu, aż mięso się usmaży i będzie odchodzić od kości.
  5. Sos tatarski

    • Składniki sosu wymieszaj i dopraw do smaku.
  6. Sos miodowo-musztardowy:

    • Miód, czosnek, wodę i sok z cytryny zmiksuj, dodaj pozostałe składniki, intensywnie wymieszaj rózgą i dopraw do smaku.

  7. Podanie:

    • Kurczaka w chrupiącej panierce podawaj z trzema sosami i frytkami.
+

Chcesz mieć dostęp do wyjątkowych filmów i artykułów?

  • Rejestracja zajmie Ci tylko 30 sekund.
  • Oglądaj bez ograniczeń niezwykłe filmy i zainspiruj się.
  • Uzyskaj wgląd do pełnej treści artykułów stworzonych przez szefów kuchni z całego świata.
Załóż konto